Tužilaštvo BiH

Zatražene mjere zabrane za 11 uhapšenih carinika

  • 28.02.2019. 12:33

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH uhapšenih u akciji "Brend" zbog sumnje da su uzimali novac ili druge oblike koristi da prilikom uvoza robe u BiH ne bi sprovodili mjere carinskog nadzora.

Za sve osumnjičene biće zatraženo da budu udaljeni sa dužnosti za vrijeme trajanja postupka, a biće predložene i mjere zabrane koje za pojedine osumnjičene uključuju kućni pritvor, obavezno javljanje nadležnom policijskom organu, kao i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te udruživanje radi činjenja krivičnih djela. 

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su prilikom uvoza robe u BiH službenici UIO BiH duži period učestvovali u nezakonitom propuštanju teretnih transporta robe koja je ulazila u BiH, za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu carinskim prihodima i budžetu BiH, kao i svim građanima. 

Akciju "Brend", koja je izvedena u utorak, 26. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, realizovali su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uz asistenciju entitetskih policijskih agencija. 

Pripadnici Sipe pretresli su lica, stambene i poslovne objekte, službene prostorije UIO BiH i pokretne stvari koje koristi 11 osumnjičenih na 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka, te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac. 

Tokom pretresa privremeno su oduzeti mobilni telefoni i SIM kartice, laptop, 13.550 evra, 3.400 KM i 200 kuna, potvrde o naplati indirektnih poreza za robu prijavljenu usmenim putem (CPD blokovi/, interne evidencije i uređaji za skladištenje memorije. 

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih, navodi se u saopštenju.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.