Predsjedništvo BiH

Zastava Republike Srpske vraćena ispred Dodikovog kabineta

  • 26.11.2018. 19:13

Zastava Republike Srpske jutros je varaćena ispred kabineta srpskog člana Predsjedništva i predsjedavajućeg BiH Milorada Dodika. Po dolasku na posao, zaposleni u kabinetu iznijeli su zastavu, baš kako je i tražio Dodik.

Zastava je u petak uveče, po zahtjevu  Šefika Džaferovića, uklonjena, pošto je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda tvrdio da je isticanje zastave kršenje Zakona o Zastavi BiH.

"Isticanje zastave Republike Srpske u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ne krši zakon o zastavi BiH, jer se Zakon odnosi na vanjski dio zajedničkih institucija." Tako piše u Zakonu koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, a koji je usvojio Parlament BiH, u Predstavničkom domu I Domu naroda 1998. godine. Da Zakon o zastavi BiH ne obuhvata prostorije zajedničkih institucija i da nema kršenja Zakona, tvrdi za ATV savjetnik Milorada Dodika za ustavnopravna pitanja dr Dragoljub Reljić. Optužbe koje su ovih dana stizale bile su više političke, nego pravne, kaže Reljić.

“Ali je Zakon bio veoma precizan i navodi u članu 5. zastava BiH zvanično se ističe na svim zgradama BiH, na svim zgradama diplomastkokonzularnim predstavništvima, na službenim prevoznim sredstvima i u još nekim slučajevima koji nisu sada relevantni za ovaj naš slučaj, ovdje se zakon tretira na objektima, a ne u svim zgradama, kao što je neko želio da predstavi,“ rekao je Reljić.

U Republici Srpskoj podržavaju postupke Milorada Dodika koji je rekao da zastavom želi da vrati uvažavanje naroda kojeg predstavlja i da će to uraditi isticanjem zastave na mjestima gdje se pojavljuje. Za razliku od federalnih političara, Sarajlije su više za životna pitanja koja se tiču svih građana, mada neki priznaju da nemaju ništa protiv zastave bilo kog naroda.

“Ma, meni ne smeta ni jedna zastava na ovom svijetu, zastava treba da simboluziju nešto što je dobro, a ne nešto što je loše.“
“Da se okrenemo životu, a zastava je najmanje bitna, da li bila, ona ili ova,“ kažu Sarajlije.

“Treba, sva tri naroda su konstitutivna i ravnopravna i treba da se zna ko sjedi tamo.“ 
“Prirodno i treba da bude ili ne trebamo mi da budemo, stvari su jednostavne,“ rekli su stanovnici Istočnog Sarajeva.

Zastave BiH danas su istaknute u čast 25.novembra koji se slavi samo u Federaciji BiH. Za njih je danas neradni dan. U Republici Srpskoj danas je radni dan, i svi predstavnici u Zajedničkim institucijama danas su bili na svojim radnim mjestima.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.