Siniša Milić

Zaposleni u javnom sektoru neće moći obavljati funkciju poslanika

  • 09.06.2020. 15:46

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je danas Srni da od narednih lokalnih izbora više neće biti moguće da zaposleni u javnom sektoru istovremeno obavljaju i funkciju poslanika u Skupštini ili neku drugu javnu funkciju.

Milić je naveo da je članom 71 novog Zakona o radu, koji je usvojen na prijedlog Vlade, predviđeno da zaposlenom miruju prava iz radnog odnosa u slučaju izbora na neku javnu funkciju.

"To znači da je, u slučaju izbora na bilo koju javnu funkciju, dužan da podnese zahtjev za neplaćeno odsustvo, što do sada nije bio slučaj", naglasio je Milić.

On je dodao da Zakon predviđa mogućnost da radnik, osam dana od dana isteka mandata, podnese zahtjev za povratak na radno mjesto.

"Situacija u kojoj neko može istovremeno ubirati dvije plate u javnom sektoru trebalo bi da je iza nas, osim ako nekome ne padne na pamet da mijenja ovu odredbu zakona, što svakako ne bi smjeli dopustiti", istakao je Milić.

On je na naveo da posao u javnom sektoru i javna funkcija postaju nespojivi i razlog za sukob interesa, te upozorio da Zakon predviđa kaznene odredbe za poslodavca koji ne postupi u skladu sa članom 71.

Kazne iznose od 500 do 10.000 KM.

Тагови: