Sjednica Glavnog odbora SDA

Zamjena teza: Izetbegović tvrdi da Dodik koči napredak BiH 

17:32, 27.07.2019.
Izvor: Srna
Dodik odgovoran za krizu i za uporne opstrukcije i zastoje koji već deceniju koče oporavak i napredak BiH".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas na sjednici Glavnog odbora SDA da je "lider SNSD-a Milorad

"Namjerno nisam rekao SNSD, nego predsjednik SNSD. Da nije bilo destruktivne politike Milorada Dodika, BiH bi do sada bila članica NATO saveza i EU, njena ekonomija i životni standard građana bi se mjerio sa ekonomijom zapadnih, a ne istočnih susjeda", rekao je Izetbegović. 

Prema njegovim riječima, "teško je pregovarati, sarađivati, praviti kompromise sa političarem koji se ponaša iracionalno". 

Izetbegović tvrdi da je "voljom Dodika, koju je materijalizovao kroz odluke Narodne skupštine Republike Srpske, zaustavljen napredak BiH na NATO putu", te ocijenio da je "taj postupak protivustavan i protivzakonit". 

"Naše nepristajanje na ovu vrstu diktata, odnosno imenovanje kadra SNSD-a za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara pod ovakvim uslovima, iskorišteno je da bi se kriza prenijela i na sve ostalo. Zaustavljeno je formiranje strukture i time funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou BiH. U zastoju je njen evropski put. BiH nije poslala svoju delegaciju u Savjet Evrope", rekao je Izetbegović. 

On je dodao i kako je na čekanju niz odluka bez kojih se neće moći povući sredstva stranih banaka za izgradnju infrastrukture širom BiH. 

Izetbegović je rekao da treba pozvati HDZ da prestane sa opstrukcijom formiranja nove federalne Vlade i postavljanjem nemogućih uslova, optuživši Dragana Čovića i Božu Ljubića da snose direktnu krivicu za propast dogovora o izmjenama Izbornog zakona. On kaže da Čović i Dodik "brane interese" Zagreba i Beograda na štetu BiH. 

Glavni odbor SDA danas je u zaključcima potvrdio stavove koji su ranije izneseni na sjednici Predsjedništva stranke. 

U zaključcima je upućen poziv "predstavnicima SNSD-a da prestanu s opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH", te su iznesena očekivanja da kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ponudi Predsjedništvu BiH program rada za aktuelni mandat, što bi omogućilo imenovanje novog saziva Savjeta. 

HDZ BiH je pozvan da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH, jer se tek nakon toga, kako se navodi u zaključcima Glavnog odbora, mogu pokrenuti procedure imenovanja novog saziva federalne Vlade, a da je "svako odlaganje nepotrebno i štetno, a za posljedice je odgovoran HDZ". 

U zaključcima je podržano rješavanje pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom, na principima potpunog uzajamnog uvažavanja suvereniteta država i poštivanja međunarodnog prava u ovoj oblasti. 

I Glavni odbor se bavio stavom Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, te ga ocijenio neutemeljenim, kao i da je suštini štetan za interese svih građana BiH u oba entiteta i da dodatno usložnjava odnose u BiH. 

Podržana je inicijativa za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida nakon reakcija OHR-a i najviših zvaničnika EU, a podršku su dobili i predstavnici SDA u Savjetu ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. 

"Takva strategija po svom sadržaju nedopustiv pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i Vojske Republike Srpske", navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora SDA.