Oprečni stavovi

Zakon o zastavi BiH podijelio poslanike

  • 26.07.2018. 11:58

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je danas u Sarajevu, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, a diskusija je protekla u djelimično disonantnim tonovima i oprečnim stavovima poslanika iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, zbog različitog poimanja i odnosa prema BiH i njenim institucijama i simbolima.

Borislav Bojić /DNS/ pokrenuo je inicijativu da se u oba doma parlamenta BiH, osim zastave BiH, nalaze i zastave Republike Srpske i FBiH, kao i Brčko distrikta, jer je to u skladu sa evropskom parlamentarnom praksom. 

Nikola Špirić /SNSD/ smatra da ovakvim inicijativama i raspravama ne treba raspirivati nikave tenzije, niti podizati političku temperaturu uoči opštih izbora, tim prije jer BiH nije jedinstven ni politički, niti ekonomski prostor. 

Mirsad Đonlagić /SBB/ smatra da raspravu o ovom zakonu treba osloboditi od svih drugih stvari, osim od načina postavljanja, odnosno upotrebe zastave BiH. 

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac pozvao je poslanike da energiju u ovoj diskusiji, koja se odvija u okviru prvog čitanja, usmjere ka narednoj amandmanskoj fazi. 

On je napomenuo da će poslanici iz Republike Srpske insistirati na tome da zvanična obilježja i simboli Republike Srpske budu postavljeni i u institucijama BiH. 

Lazar Prodanović /SNSD/ upozorio je neke poslanike iz FBiH da je neumjesno Republiku Srpsku nazivati "manjim bh entitetom" ili samo skraćenicom "RS". 

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksanra Pandurević smatra da bi nakon ove diskusije trebalo razmisliti o potpuno novom zakonu o zastavi BiH. 

Ona je podsjetila da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić unio zastavu Republike Srpske u Predsjedništvo BiH i da to ne treba nikome da smeta, kao ni zastava Republike Srpske koja se nalazi u Klubu SDS-a u Predstavničkom domu. 

Pandurevićeva smatra da je veći problem to što u BiH nije regulisano isticanje zastava stranih država, pa čak i zloglasne i terorističke "Islamske države". 

O detaljima i tehničkim izmjenama zakona govorili su poslanici Saša Magazinović /SDP/, Nermina Kapetanović /SDA/, Mesura Beganoivć /DF/, Damir Arnaut /SBB/ i drugi.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.