Nikola Špirić

Zajedničko djelovanje sve dalje zbog istupa SDA

  • 01.02.2019. 20:13

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da posljednji istupi i izjave SDA ne samo prema SNSD-u, već i prema Republici Srpskoj u cjelini još više udaljavaju od zajedničkog djelovanja na planu formiranja vlasti na nivou BiH.

Špirić ističe da je izbor SNSD-a, u vezi sa pronalaženjem partnera za formiranje zajedničkih organa vlasti u BiH, izborna volja građana u Federaciji BiH.

"Nije naš izbor ni SDA, niti bilo ko drugi, naš izbor je izborna volja građana FBiH. Ko uspije da politički oblikuje tu volju može sjesti sa nama za sto i razgovarati o zajedničkom koncipiranju vlasti u BiH", poručio je Špirić.

On je za TV N1 rekao da SNSD, kao partija koja je dobila najveće povjerenje građana na izborima u Republici Srpskoj, čeka da budu riješeni politički odnosi u FBiH, da vidi koga će dobiti za sagovornika da bi bila konstituisana vlast na nivou BiH.

Špirić je naglasio da je inicijativa SDA o preispitivanju imena Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH nesmotrena, nepotrebna, neustavna, antidejtonska, pa čak i antibosanskohercegovačka.

"Mene čudi da predstavnici vlasti iz Republike Srpske, prije svega ministri u Savjetu ministara iz takozvanog Saveza za promjene nisu shvatili da ih SDA naziva najpogrdnijim imenom, jer kažu da je "Republika Srpska geto za Bošnjake" i da ti ministri dolaze iz "getoizirane" Srpske. Očekivao sam da će znati da odgovore na te izjave iz SDA, a ovih dana očekujem da se predstavnici Srba u Savjetu ministara izjasne i da barem demantuju da dolaze iz takvog entiteta kakvim SDA smatra Republiku Srpsku", ističe Špirić.

On podsjeća bošnjačke lidere da prenebregavaju činjenicu da u FBiH skoro da više i nema Srba, koji je ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, isto kao i Hrvati i Bošnjaci.

Špirić napominje da zemlja koja nije u stanju da ispoštuje volju građana i sprovede izborne rezultate nije kredibilna da odgovori zahtjevima za sticanje kandidatskog statusa u EU, iako o tome u BiH, deklarativno, postoji opšti konsenzus.

On je rekao da evropski put ima širok konsenzus u BiH, ali to ne važi i za članstvo BiH u NATO, te ističe da su bespotrebna uslovljavanja BiH članstvom u NATO.

Špirić je ponovio da principe i odluke institucija Republike Srpske mora striktno poštovati i sprovoditi svaki srpski predstavnik u institucijama BiH.

On je dodao da je u Banjaluci danas zasjedao Izvršni komitet SNSD-a čiji su članovi razgovarali o najaktuelnijim političkim i ekonomskim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, analizi inicijative SDA, kojoj smeta ime Republika Srpska.

Špirić je, u ime SNSD-a, pozvao sve političke partije da predano rade kako bi bila konstituisana vlast i dati odgovori na Upitnik Evropske komisije da bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status i dobiti pozitivne preporuke aktuelnog saziva Evropske komisije kojem krajem oktobra ističe mandat.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок