Opšti izbori

Zajednička srpska lista za izbore u Federaciji

  • 06.06.2018. 19:25

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne odustaje od ideje da se na oktobarskim izborima u Federaciji pojavi srpska lista. Zbog toga su se okupili danas u Banjaluci. Na sastanak su stigle i zavičajne socijal-demokrate, ali i predsjednik Saveza Srba u regionu, Miodrag Linta.

Ionako nezavidan položaj Srba u Federaciji moguće je jedino poboljašti ujedinjenim političkim djelovanjem svih naših predstavnika u tom entitetu, poruka je to današnjeg sastanka.

"Da se pozovu svi politički subjekti koji žele da podrže ovu listu na način da se delegiraju kandidati koji mogu da povuku najviše glasova u Federaciji BiH, da konačno Srbi u Federaciji dobiju svoje mjesto, ne samo konstitutivnost, nego i učešće u vlasti i zagrantovan opstanak", istakao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Iako se danima priča da će se od imena na zajedničkoj srpskoj listi u Federaciji naći i ona iz opozicije, od tih stranaka, još nije došao nikakav zvaničan odgovor. S opozicijom ili bez, jedinstvena srpska lista ide na izbore.

"Formiraćemo jedinstvenu zajedničku listu, na kojoj bi pružili šansu i ostalim strankama koje djeluju na području Federacije da popune listu ukoliko to žele, ukoliko ne – ovo je sigurno, mi idemo sa jedinstvenom listom", istakla je Mirka Ivanković, potpredsjednik Zavičajnih socijal-demokrata Mile Marčete.

"Ono što očekujemo je uspijeh na svim nivoima, uspijeh u kantonalnim skupštinama, uspijeh u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i samim tim učešće u Domu naroda Federacije što će nam omogućiti da kreiramo strukture i ambijent življenja našeg naroda u Federaciji BIH", naglasio je Nikica Bosnić, član predsjedništva DNS-a.

Sljedeći radni sastanak, na kojem će biti usaglašeno potpuno djelovanje i slogan koalicije, zakazan je za sedam dana. Ima još vremena da se ideji pridruže ostale političke partije. Rok za prijavu ističe 19 jula.