Staša Košarac

Zahtjevi Srpske moraju biti uvaženi u međunarodnim oznakama za bezbjedna putovanja

  • 18.03.2021. 13:39

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je napore nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH na usvajanju smjernica i protokola za bezbjedna putovanja u skladu sa preporukama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam radi dobijanja međunarodne oznake za bezbjedna putovanja, poručivši da je naredne korake neophodno definisati u skladu sa ustavnim nadležnostima.

"Insistiram na tome da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uvažavajući činjenicu da je sektor turizma primarno u njihovoj ustavnoj nadležnosti. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima isključivo koordinirajuću ulogu i neće preduzeti dalje korake bez pune saglasnosti ovih institucija", naglasio je Košarac.

On podsjeća da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, obavijestilo predstavnike Svjetskog savjeta za putovanja i turizam da su nadležne institucije usvojile kovid 19 vodič i smjernice, nakon čega je potvrđeno da su preduzete aktivnosti u skladu sa preporukama ovog savjeta.

"Prije zvaničnog korištenja oznake za bezbjedna putovanja neophodno je da se uvaže stavovi institucija Republike Srpske u pogledu samog izgleda oznake, budući da prvobitno predložena nije prihvatljiva i ne odražava ustavno uređenje BiH. Oznaka koja će se koristiti u Republici Srpskoj mora da sadrži obilježja Republike Srpske. O ovom uslovu informisaću i predstavnike Svjetskog savjeta za putovanja i turizam i tražiti da stav institucija Srpske bude u potpunosti ispoštovan", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, dobijanje međunarodne oznake za bezbjedna putovanja značajan je korak u procesu oporavka turizma u BiH, koji trpi ogrgomne posljedice uzrokovane pandemijom kovida 19.

"Institucije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta nadležne su za provođenje svih aktivnosti u vezi sa ovom oznakom i njihovi zahtjevi moraju biti uvaženi kako bi se usaglasili naredni koraci. Činjenica da su nadležne institucije usvojile smjernice i protokole Svjetskog savjeta za putovanja i turizam dobar je početak, ali postoje otvorena pitanja koja moraju biti usaglašena prije zvanične upotrebe oznake za bezbjedna putovanja. To se može riješiti isključivo uz uvažavanje stavova nadležnih institucija i poštovanje ustavnih nadležnosti", zaključio je Košarac.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм