VSTS

Zabrinutost zbog prijetnji nosiocima pravosudnih funkcija

  • 06.09.2018. 12:31

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH izrazio je zabrinutost zbog prijetnji i napada na nosioce pravosudnih funkcija na svim nivoima u BiH, te ukazao na potrebu sistemskih rješenja u vezi sa pitanjima njihove bezbjednosti.

Razmatrajući stanje bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, VSTS je na sjednici u Sarajevu konstatovao da je trenutna situacija, između ostalog, posljedica neprimjerenih istupa pojedinaca, uključujući predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, čime je stvorena atmosfera koja pogoduje ugrožavanju bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija. 

VSTS zahtijeva da nadležna tužilaštva i policijske agencije, u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta, prioritetno rješavaju slučajeve prijetnji i napada na nosioce pravosudnih funkcija da bi se obezbijedio adekvatan bezbjednosni ambijent u funkcionisanju pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, saopšteno je iz ove pravosudne institucije. 

Na sjednici je zaključeno da pitanja bezbjednosti i zaštite članova VSTS-a nisu uređena nijednim propisom, zbog čega se smatra potrebnim da se što prije organizuje koordinacioni sastanak predstavnika VSTS-a BiH i Radne grupe za bezbjednost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u BiH sa rukovodiocima nadležnih policijskih agencija i institucija sudske policije na svim nivoima u BiH, kako bi se ovo pitanje riješilo na adekvatan način. 

VSTS će, posredstvom Radne grupe, nastaviti započete aktivnosti na prikupljanju informacija o napadima i prijetnjama upućenim nosiocima pravosudnih funkcija u BiH. 

Članovi Savjeta podsjećaju na neophodnost poštivanja i primjene postojećih pravila ponašanja nosilaca pravosudnih funkcija u slučajevima zaprimljenih prijetnji ili napada, koja je na prijedlog Radne grupe utvrdio VSTS, te smatraju da je neophodno sve informacije o ugrožavanju bezbjednosti pravosuđa blagovremeno upućivati nadležnoj radnoj grupi. 

VSTS savjetuje nosioce pravosudnih funkcija da o prijetnjama i napadima odmah obavijeste policijske agencije ili institucije sudske policije nadležne za pružanje mjera zaštite, te da o prijetnjama i napadima u što je moguće manjoj mjeri istupaju u medijima. Radna grupa savjetuje da istupi u medijima budu bezbjednosno i profesionalno usklađeni sa situacijom i postojećim pravilima, jer se, u suprotnom, može dodatno ugroziti bezbjednost lica kojoj se prijeti, kao i lica koje pružaju zaštitu. 

Istaknuto je da će VSTS nastaviti aktivnosti na unapređenju stanja bezbjednosti u pravosuđu BiH tako što će uspostaviti redovnu komunikaciju sa nosiocima pravosudnih funkcija putem pravosudnog veb portala i mejla, te dostavljanja mjesečnih obavještenja i preporuka o aktivnostima koje je potrebno preduzeti u slučaju ugrožavanja bezbjednosti upućenih nosiocima pravosudnih funkcija. 

Savjet predlaže da se u programe obavezne edukacije nosilaca pravosudnih funkcija uključe teme vezane za njihovu i bezbjednost samog pravosuđa. 

Edukacije o ovoj temi biće nastavljene i kroz posebne tematske konferencije koje će, uz podršku donatora, organizovati radna grupa. 

VSTS smatra da je potrebno povećati tehnički nivo opremljenosti pravosudnih institucija u ovoj oblasti čime bi se bezbjednosni ambijent podigao na viši nivo. 

Radna grupa za bezbjednost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u BiH imenovana je odlukom VSTS 7. septembra prošle godine i intenzivno se bavi pitanjem bezbjednosti pravosuđa, naročito nosilaca pravosudnih funkcija na radnom mjestu i van radnog vremena. 

Radnu grupu, osim predstavnika VSTS-a, čine predstavnici policijskih agencija nadležnih za bezbjednost pravosuđa, dvoje sudija i jedan tužilac kao predstavnici nosilaca pravosudnih funkcija, te predstavnik Delegacije EU u BiH kao jednog od najvećih donatora, navodi se u saopštenju VSTS-a.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.