Izvještaj CCI

Zabrinjava neefikasnost Savjeta ministara i Parlamenta BiH

  • 12.06.2018. 14:22

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su izvještaj o radu Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u prvom kvartalu 2018. godine. Iz CCI ističu da posebno zabrinjava niska realizacija zakona u državnim institucijama.

Prvi dio 2018. godine u BiH obilježili su izbjeglički talas, koji je prvi put u ozbiljnoj mjeri “pogodio” i BiH, dočekavši vlast očekivano, nespremnu, te politički sukobi u vezi s Izbornim zakonom i krajnje neodgovorno ponašanje političara u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku.

Sva tri slučaja ukazuju na kompleksnost odnosa u državi i probleme koje ona ima u svom funkcionisanju, na političke sukobe koji u potpunosti relativizuju podjelu na vlast i opoziciju te na opsjednutost aktera na političkoj sceni stranačkim i ličnim interesima, prenosi Klix.ba.

Savjet ministara je u prvom kvartalu 2018. imao najniži intenzitet rada od početka aktuelnog mandata.

Savjet ministara u BiH, kako je istakao monitoring konsultant CCI Ivica Ćavar, održao je 11 redovnih sjednica, a u svakom mjesecu jedna sedmica je prošla bez održane sjednice. Takođe je naveo da su razmotrili 345 mjera, od čega su 1,7 posto zakoni.

Ćavar je dodao da je Savjet ministara BiH u prvom kvartalu 2018. godine utvrdio tri strategije, među kojima je Strateški plan ruralnog razvoja BiH za razdoblje 2018. - 2021. godine, piše Avaz.ba.

Istakao je da se kasnilo s izvršenjem zakonskih i poslovničkih obaveza o donošenju oba ključna akta za svoj rad u 2018. godini.

"Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu Vijeće ministara BiH je, umjesto najkasnije do 15. oktobra, utvrdilo 22. novembra 2017. godine, čime je onemogućilo i Predsjedništvo BiH da blagovremeno ispuni svoju obavezu u vezi s rokom za utvrđivanje prijedloga budžeta", objasnio je on.

Govoreći o radu Parlamentarne skupštine BiH, Ćavar je istakao da su u prvom kvartalu 2018. godine usvojili tri zakona te da je u PSBiH, zbog malog broja usvojenih zakona u posmatranom periodu, ponovo do izražaja došao problem nepovoljnog odnosa usvojenih i odbijenih zakona, prema kome je PSBiH specifična u regiji, a i šire.

Dodao je da kasne s usvajanjem orijentacionih planova rada oba doma PSBiH te da nije bilo iznimke ni prilikom usvajanja planova rada za 2018. godinu.

Takođe je naglasio da se kasnilo i s usvajanjem budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2018. godinu, za razliku od državnog budžeta za prošlu, 2017. godinu, koji je usvojen 16 dana prije isteka zakonskog roka.