Očekuju formiranje Savjeta ministara prije aprila

Zaboravili ružnu prošlost: Radončić i Bakir o dogovoru nakon sastanka

  • 20.02.2019. 16:51

SDA i SBB nisu danas odlučili da li će eventualno biti koalicija u vlasti, ali je lider SDA Bakir Izetbegović izrazio uvjerenje da će novi Savjet ministara biti formiran prije 31. marta.

Izetbegović je nakon sastanka delegacija ove dvije stranke izjavio novinarima u Sarajevu da će u narednih desetak dana biti intenzivirani razgovori sa SNSD-om i HDZ-om, te da bi uskoro trebalo da počne formiranje Savjeta ministara.

Govoreći o ranijem izričitom uslovljavanju izbora Savjeta ministra usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana, Izetbegović je rekao da od lidera SNSD-a Milorada Dodika i drugih očekuje da budu pragmatični i da se napravi izvjestan kompromis.

"Očekujemo od Dodika da napravi korak, što će nas relaksirati i omogućiti imenovanje /Zorana/ Tegeltije /za predsjedavajućeg Savjeta ministara", naveo je Izetbegović.

Kada je riječ o inicijativi SDA za promjenu naziva Republike Srpske, on je rekao da cilj inicijative nije da se ukine naziv Republika Srpska, nego da Hrvati i Bošnjaci uđu u naziv.

Izetbegović je za sutra najavio sastanak sa A-SDA i PDA na kojem će biti razgovarano o eventualnom učešću ovih stranaka u vlasti.

Upitan o dolasku na sastanak u SDA nakon brojnih kritika koje je iznio na račun ove stranke i njenog lidera, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ponovio je da niko od političkih lidera nema pravo na vlastitu sujetu, pogotovo u, kako je ocijenio, dramatičnoj situaciji u kojoj se nalaze BiH i region.

"Nismo danas napravili koaliciju, samo smo o tome razgovarali", rekao je Radončić.

On je naveo da je za SBB mnogo važnije da BiH uđe u NATO nego da postane dio EU, što je obrazložio stavom da je prijem u EU spor i da se u "čekaonici" može stajati po 30-40 godina.

Radončić je dodao da razgovore sa HDZ-om i SNSD-om o formiranju vlasti na nivou BiH "sa zadovoljstvom prepušta SDA".

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)