Pokušaja atentata na tadašnjeg premijera

Za tri godine niko nije odgovarao za napad na Vučića u Srebrenici

  • 16.07.2018. 12:29

Tri godine od napada i pokušaja atentata na tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice, još niko nije odgovarao. 

Kao i mnogi slučajevi u BiH, i predmet "Vučić" završio je nerasvijetljen u nekoj "fioci" kod istražnih i pravosudnih organa BiH. 

U zajedničkim institucijama, ali i bezbjednosnim i pravosudnim organima BiH više niko ne pominje to pitanje, a kamoli da se saopšti javnosti ko je i prema čijem nalogu pokušao da izvrši atentat na premijera susjedne zemlje koji je došao na komemoraciju u Potočare sa iskrenom namjerom da oda počast nevino stradalim žrtvama. 

Još niko nije optužen, niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen niti podnio ostavku. 

Inicijativa za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića je odbačena. 

A, Vilić je 1. jula te 2015. godine posjetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsjednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbjednosnim procjenama vezanim za taj skup. 

Duraković je nakon tog sastanka izjavio novinarima da ga je kao predsjednika Organizacionog odbora direktor Vilić obavijestio da se stanje bezbjednosti stalno prati i da je dobro, da nema ništa što bi moglo izazvati pometnju i da ga to čini srećnim i zadovoljnim. 

Vilić, poštujući pravila službe, tada nije dao izjavu novinarima, ali je potvrdio da je Duraković rekao sve što je važno i da se slaže sa njegovom izjavom. 

Vilić je i dalje na mjestu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od koje se očekivalo da prikupi dokaze i identifikuje napadače na Vučića. 

Međutim, nameće se još jedno pitanje u vezi sa pripremom i organizovanjem komemoracije u Potočarima te 2015. godine. 

Naime, neposredno pred održavanje komemoracije iznad grobnih mjesta u gornjem dijelu Memorijalnog centra izgrađena je betonska tribina i mnogi su se čudili, a članovi nekih bošnjačkih udruženja su izražavali proteste, pitajući što će tribine u groblju i konstatujući da to nije igralište. 

Objašnjenje je dato da je tribina izgrađena za smještaj stranih državnika i diplomata iz neislamskog svijeta koji dolaze na komemoracije, a ne učestvuju u vjerskom obredu u objektu "musala". 

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje na komemoraciji te 2015. godine nekoliko delegacija iz zapadnih zemlja krenulo je prema toj tribini, a kada se prema njoj uputio Vučić došlo je do napada kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih raka, upaljačima, flašama i drugim predmetima uz psovke, opštu galamu i povike "ubij četnika". 

Predmeti su letjeli sa svih strana iz okupljene mase. 

Nakon te godine nemuslimanske delegacije poslije polaganja cvijeća napuštaju Memorijalni centar i niko sa tribine ne posmatra vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka. 

Da li je 2015. godine ta tribina izgrađena slučajno i sa iskrenom namjerom ili je u pitanju bilo nešto drugo? Možda će jednog dana pravosuđe BiH dati odgovor!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм