Ministarstvo odbrane nastavlja sa rasipništvom

Za smještaj vojnika potrošeno devet miliona KM

  • 15.08.2019. 19:14

Ministarstvo odbrane BiH nikako da stavi tačku na smještaj profesionalnih vojnika, za šta se godinama izdvajaju enormni iznosi. Samo prošle godine - devet miliona maraka što je najviše od 2014. Ta stavka je obilježena crvenom bojom u novom izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH. Prema tim informacijama, resor nije ni prstom mrdnuo kako bi riješio decenijski problem. 

Ministarstvo nije poduzimalo aktivnosti na projektu trajnog rješavanja smještaja profesionalnih vojnih lica. Naknade za smještaj vojnih i drugih lica u 2018. godini su iznosile 8.885.948 KM," navela je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Kako je krenulo, izgleda da će se tako i nastaviti, sudeći prema izjavi ministra odbrane. Marina Pendeš za ATV kaže da pitanje smještaja vojnika ne zaslužuje primjedbu. Po njoj, to je projekat koji od početka nije dobro osmišljen i za koji, jednostavno, nema para. 

"Jer je zahtjevao veći angažman svih institucija kako bi se iznašla značajnija sredstva, jer sa postojećim sredstvima ne mogu se napraviti tako značajni iskoraci u smislu smještaja, a drugo, to je nešto što uopšte nije, po mom mišljenju, ni trebalo stavljati kao primjedbu," rekla je Pendeševa.

Uprkos primjedbi i tome što ih je iz godine u godinu sve više, Ministarstvo nije dobilo negativno revizorsko mišljenje. To je besmislica, poručuje dugogodišnji član Komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dušanka Majkić kaže da bi Komisija za reviziju tome konačno trebalo da stane u kraj.

"Dok god Kancelarija za reviziju ne bude kažnjavala time što će neko dobiti negativno revozorsko mišljenje i onda se potruditi da popravi ono na šta revizija upućuje, neće se stvari mijenjati ni u jednoj od institucija BiH, a naročito ne one koje su godinama kvalifikovane kao loše, poput Ministarstva odbrane, rekla je Majkićeva.

Komisija je u više navrata nalagala Ministarstvu da riješi pitanje smještaja oficira tako što će koristiti prostore u kojima su ranije boravili strani oficiri. 2014. godine u Ministarstvu odbrane su priznali da za smještaj vojnika izdvajaju previše novca, ipak, do danas rješenje tog problema nije na listi prioriteta.