Rasipništvo u Ministarstvu odbrane BiH

Za privatni smještaj vojnika više od osam miliona KM

  • 24.11.2018. 19:19

Za privatni smještaj vojnika u službi BiH iz budžeta se i dalje izdvaja više od osam miliona marka, jer Ministarstvo odbrane ni za deset godina nije omogućilo trajni boravak pripadnicima Oružanih snaga. 

Ponovo su na to u novom izvještaju upozorili iz Kancelarije za reviziju institucija BiH, te da je Ministarstvo odbrane usvojilo plan po kojem je već u ovoj godini trebalo samostalno da iznajmljuje stanove za aktivne vojnike, ali i da troškove smještaja umanji za oko šest miliona maraka. Revizori poručuju i da su u više navrata Ministartsvu odbrane predlagali rješenja, ali da do danas nijedno nije sprovedeno. 

"U 2015. godini za ovu namjenu utrošeno je oko 8,3 miliona KM, i u 2016. godini oko 8,2 miliona KM. U odgovoru na upit Kancelarije za reviziju o poduzetim aktivnostima po izvršenoj reviziji učinka „Smještaj aktivnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH“, Ministarstvo odbrane je konstatovalo da su u projekat ušli bez urađene studije izvodljivosti, opravdanosti i isplativosti uvođenja sveobuhvatnog novog koncepta smještaja, tako da su u toku realizacije započetih aktivnosti suočeni sa nizom neusaglašenih stavova, te da će u narednom periodu donijeti konkretan zaključak o pitanju nastavka ovih aktivnosti," saopšteno je iz Kancelarije za reviziju institucija BiH. 

Za smještaj vojnika u BiH, Ministartsvo na taj način potroši skoro pola novca koje institucije BiH troše na smještaj zaposlenih u državi i instranstvu. Nisu efikasni ni objekti unutar kasarni u Rajlovcu, Čapljini i Derventi, koje je Ministarstvo još 2013. godine pokušalo da prilagodi vojnicima. U Ministarstvu odbrane BiH poručuju da je riječ o smještaju 10 hiljada vojnika i da će se taj problem teško riješiti.

"Ima tim koji radi na reviziji te ideje i tog projekta. Po meni, vrlo neprovodiv, iz razloga što je vrlo teško, da kažem realizovati i dovesti u stanje da ljudi imaju sve uslove da bi bili smješteni po lokacijama," rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

Jedna od preporuka revizora bila je i da se vojnicima prilagode prostori u kojima su boravili i stranci koji su obučavali pripadnike Oružanih snaga BiH. Iz Komisije za odbranu i bezbjednost BiH poručuju da je Ministarstvo odbrane to i trebalo da uradi i da bi se problem smještaja tako već riješio. 

"Stranci koji su ko zna odakle sve dolazili mogli su koristiti te prostore, ali naši to nisu prihvatili. Taj nivo raskoši koji su oni zahtijevali nije se uklapao u kuće koje su ostavljene za tu namjenu i pretpostavljam da te kuće propadaju, a da niko u Ministarstvu se nije obzirao na taj veliki problem," rekla je Dušanka Majkić, Komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva odbrane BiH poručuju da ti prostori ne bi bili dovoljni za smještaj pripadnika Oružanih snaga. Inače, u Ministartsvu odbrane su još 2014. godine priznali da za smještaj vojnika izdvajaju previše novca, ali taj problem im, ipak, nije na listi prioriteta.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм