Nebojša Radmanović

Za nastavak rada Predstavničkog doma potrebno imenovati Savjet ministara

  • 10.09.2019. 14:54

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da je za nastavak rada ovog doma potrebno prvo da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara i da počne sa radom Komisija za izbor Savjeta ministara.

Nakon sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma, za koju je rekao da je bila vrlo korektna, Radmanović je potvrdio da nije postignut dogovor u vezi sa nastavkom rada ovog parlamentarnog doma i da su svi ostali otprilike na ranijim pozicijama.

Radmanović se saglasio sa stavom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića da parlament treba da počne da radi, ističući da se prethodno moraju ispoštovati ranije dogovorene stvari.

"I dalje SNSD i srpski klub, a ja njih ovdje predstavljam, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Savjeta ministara i to nakon imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predsjedništvu, nakon čega možemo pristupiti svim ostalim poslovima u parlamentu", rekao je Radmanović novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da za sada ti uslovi nisu ispunjeni i da zbog toga nema sjednica Kolegijuma, odnosno nema konsenzusa u Kolegijumu Predstavničkog doma.

"Dogovorili smo se nastavimo saradnju u Kolegijumu i saradnju sa Kolegijumom Doma naroda kako bismo pronašli neka rješenja da krenemo dalje raditi", naveo je Radmanović, ističući da je BiH potrebno da se radi, ali da je potreban i dogovor na ravnopravnoj osnovi svih.

Izrazivši nadu da će se u tome uspjeti, Radmanović je odbacio Zvizdićev prijedlog da se u Predstavničkom domu formiraju dvije komisije neophodne za usvajanje budžeta BiH i odobravanje finansijskih sporazuma vrijednih oko milijardu evra.

"Iz Predsjedništva je došao prijedlog budžeta, istina on je došao preglasavanjem, i tačno je da stoji u proceduri jedan broj sporazuma koji moraju proći i Predstavnički i Dom naroda, i Predsjedništvo još jednom, da bi se realizovala određena investiciona sredstva", rekao je Radmanović.

Navodeći da razumije one koji zagovaraju formiranje samo dvije komisije, Radmanović je poručio da nije moguće raditi preko reda.

"Prvo mora Predsjedništvo imenovati predsjedavajućeg, mora početi raditi Komisija za izbor Savjeta ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom, sjednicu za sjednicom", zaključio je Radmanović.