Za migrantske centre hitno zatraženo 50 miliona KM

  • 20.10.2020. 19:28

50 miliona maraka. Toliko bi BiH mogla da dobije od Evropske Unije za borbu sa migrantskom krizom. Hitno odobravanje sredstava, koja bi se dobila preraspodjelom evropskog budžeta, tražila je Evropska komisija.

Njima bi, kažu, bili izgrađeni prihvatni centri za migrante. Dolazi zima, a  pandemija virusa korona ne jenjava. Zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji nemaju smještaj, u BiH očekuju humanitarnu krizu.

"U BiH oko 10.000 izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje finansira EU, a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti kovid 19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize", saopštila je Evropska komisija.

Jasno je i dalje - migrantskih centara u Srpskoj neće biti. Poručuje to srpski član Predsjedništva. Ta se politika, kaže Milorad Dodik, neće mijenjati.

"Apsurd je da ti migranti nama dolaze iz Evropske unije, jer ne mogu da dođu ovdje ako ne prođu Grčku i ako ne prođu Bugarsku. Prema tome, Evropa je ta koja mora da rješava to pitanje. Sve oko migranata u BiH je kolateral", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Novac od Evropske komisije za borbu sa migrantskom krizom, nevidljiv je za zajedničke institucije BiH. Kaže to za ATV, predsjedavajući Savjeta ministara. Sada, kaže Zoran Tegeltija, treba sjesti i dogovoriti se - da li će iznosom o kojem priča EK, upravljati institucije BiH, ili međunarodne organizacije.

"Taj novac zaista ne možemo da prepoznamo. Mislim da bi mnogo bolji bio način kada bi Savjet ministara, preko ministarstva bezbjednosti, zajedno sa EK bio zajedno uključen u taj proces i da bi efekti tog korištenja novca bili mnogo bolji i da bi bilo manje problema sa migrantima u BiH, nego što ih sada imamo", naglasio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara. 

Krajem septembra, zatvoren je još jedan kamp za prihvat migranata. Iz "Bire" su ih vlasti Unsko- sanskog kantona, preselile u ionako krcatu Lipu. Ministar bezbjednosti, Selmo Cikotić tražio je da se migranti vrate u "Biru". U Unsko-sanskom kantonu na to nisu pristali. Prošle sedmice je Savjet ministara prihvatio i sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Razgovor sa pakistanskim vlastima bio je planiran za ovu sedmicu. Službena posjeta Šefika Džaferovića toj zemlji je ipak otkazana, jer je morao u izolaciju.

Тагови: