Fajon u posjeti Sarajevu

Za BiH jedino rješenje Evropska unija

  • 26.06.2018. 14:25

"Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije," rekla je na konferenciji za medije Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije koja danas boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

Ona se tokom posjete upoznala sa situacijom u Pralamentu FBiH, te kazala da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme, te da su BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Kazala je da je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i saradnje, te izrazila nadu da će BiH nastaviti raditi na integraciji BiH.

"Poruke koje sam danas čula prenijet ću Briselu. I dalje ću se zalagati za proširenje EU i na BiH. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak BiH na evropskom putu", naglasila je Fajon.

Na sastanku sa Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH, i Edinom Mušićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma parlamenta FBiH, kojem je prisustvovao Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, Fajon je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH neće učestvovati na tematskoj sjednici, jer "kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno".

"Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je u rasprava o evropskom putu BiH", istakla je Fajon.

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Fajon.

Takođe je kazala da EU brine odlazak mladih iz BiH.

Ambasador Vigemark smatra da BiH treba nastaviti raditi na evropskim integracjama i u regionalnom kontekstu uoči Samita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje, te da je EU tu da pomogne BiH, „a ne da diktira ili nameće stvari“.

"Neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće uz napomenu da kvalitet dolazi prije brzine," kazao je Vigemark.  

Predsjedavajući Mušić i Bradara upoznali su Fajon i Vigemarka o presjeku stanja u FBiH, stepenu provedbe reformske agende i onome što nije završeno, da ima napretka, te izrazili nadu da će dijalog i kompromis dovesti do kompromisa i relaksiranih odnosa.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина