Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Vulin: Džaferović pokazao lice dželata mira

  • Izvor: Srna
  • 31.08.2021.16:03

Zahtjevom Kristijanu Šmitu da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pokazao je lice dželata BiH i mira, jer niko nije uradio više na destabilizaciji zemlje od njega, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Komentarišući Džaferovićev poziv Šmitu da smjenjuje legalno izabrane predstavnike Srba, Vulin je upozorio međunarodnu zajednicu da će biti odgovorna za buduće događaje u BiH ukoliko hitno ne zaustavi napade na srpske predstavnike i ne zaštiti dejtonski poredak.

"Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici Srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u cijelom regionu", ukazao je Vulin u saopštenju za javnost.

On tvrdi da Srbija neće ostaviti Republiku Srpsku i Srbe u BiH bez zaštite i podrške, kao i da ne snosi nikakvu odgovornost za posljedice Džaferovićeve huškačke i srbomrzačke politike.

"Džaferović priziva nesreću svim narodima u BiH, a nadam se da će biti zaustavljen prije nego bude prekasno, ako već i nije", poručio je Vulin.

Džaferović je rekao danas da očekuje da međunarodna zajednica, odnosno Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pomogne da "profunkcioniše BiH, uključujući i smjenu srpskog člana Predjedništva Milorada Dodika".