Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Vulić: Turkovićeva nije kreator spoljne politike, već izvršilac

  • 11.06.2021. 10:08

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Sanja Vulić poručila je ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković da bi joj bilo svrsishodnije da ode u Predsjedništvo BiH po instrukcije kada je riječ o spoljnoj politici umjesto što daje nesuvisle izjave pune mržnje i bijesa i podsjetila je da ona nije kreator te politike već samo puki izvršilac.

- Ako Turkovićeva ne zna podsjetiću je da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike BiH, a Ministarstvo inostranih poslova, na čijem je ona čelu, samo je tehnički izvršilac ili pomoćno tijelo Predsjedništva. Očigledno je da iz njenih posljednjih komentara i izjava izbija značajna doza frustracije zbog te činjenice, a na djelu je i njen pokušaj prekrajanja i nepoštivanja Ustava BiH, zakona i propisanih procedura - naglasila je Vulićeva.

Ona je istakla da Turkovićeva ili ne zna ili je zaboravila da u BiH članovi Predsjedništva odluke donose konsenzusom, a ne nikakvim preglasavanjem.

- Obraćanje Svena Alkalaja u Savjetu bezbjednosti UN je svojevrsna prevara, kao što je prevara i zabluda nadati se opstanku ovakve BiH - poručila je Vulićeva.

Ona je podsjetila da se Turkovićeva od imenovanja na ministarsku poziciju nije pojavila na sjednici Predstavničkog doma što je u demokratskoj praksi nezapamćeno, a riječ je o ženi koja samovoljno unapređuje i daje povlasticu izbora ambasade bivšim pripadnicima tzv. Armije BiH, te na sve moguće pozicije unutar MIP-a imenuje Bošnjake.

- I onda ona sebi da za pravo da govori o Miloradu Dodiku, čovjeku koji dolazi sa područja Republike Srpske u kojoj za razliku od FBiH svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti, i koji ima najveću podršku birača - rekla je Vulićeva.

Ona je pozvala Turkovićevu da umjesto što prebrojava još ono malo preostalih Srba u Ministarstvu, konačno objelodani koliko ih je na mjestu pomoćnika ili sekretara.

- To je njen zadatak i obaveza i krajnje je vrijeme da javno saopšti šta je uradila u MIP-u od početka mandata, osim što nas je svađala sa susjednim zemljama, kao i kako je svom narodu namještala pozicije i destinacije u svijetu, dok šikanira i omalovažava sve ostale - konstatovala je Vulićeva.

Ona je podsjetila Turkovićevu i njene mentore da MIP nije ispostava SDA niti njihova prćija, već jedna od zajednički institucija BiH u kojoj se moraju poštovati prava sva tri konstitutivna naroda.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.