Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Vulić: Rad Savjeta ministara osporavaju izborni gubitnici željni pozicija

  • 11.01.2021. 15:49

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas da rad Savjeta ministra osporavaju isključivo izborni gubitnici koji su željni pozicija.

Vulićeva je rekla da se Savjet ministara u radu pokazao brilijantnim u nekoliko situacija poput rješavanja pitanja mosta "Bratoljub" i formiranja ekspertskog tima za pitanje Trgovske gore, napomenuvši da je konstitisanje aktuelnog saziva kasnilo zbog "izbornih gubitnika koji nisu željeli napustiti udobne fotelje".

"Sav svoj nerad su ostavili u amanet ovom sazivu Savjeta ministara. Tvdili su da nema migranske krize, konkretno bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić i da je sve pod kontrolom, a poznato je kakvih sve poblema ima", rekla je Vulićeva.

Ona je istakla je pitanje mosta "Bratoljub", koje pet godine nije rješavano, za samo jedan dan je riješio aktuelni saziv Savjeta ministra na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom.

"Ključni problem ovim kolegama koji traže da se izglasa nepovjerenje Savjeta ministara jeste taj što Savjet ministara isključivo obavlja svoju ustavnu ulogu da koordiniše između vlada Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta. Zbog te dobre komunikacije i udovoljavanje građanima kolege iz opozicije imaju problem što nemaju šta da kritikuju", rekla je Vulićeva.

Evropska komisija je, kako je podsjetila Vulićeva, u posljednjem izjveštaju o stanju u BiH navela da je napravljen značajan iskorak u stavaranju uslova za put ka EU od aktuelnog saziva Savjeta minstara.

"Savjet ministara je usvojio Strategiju za reformu javne uprave i Akcioni plan, Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. Pitanje je zašto raniji saziv nije dobio tu pohvalu od Evropske komisije", kaže Vulićeva.

Ona je napomenula da predsjedavajući Tegeltija ne može da bude staratelj ministrima, te da zato ne može preuzeti odgovornost što se ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije pojavila na sjednici Predstavničkog doma.

Kada je riječ o mjerama u borbi protiv virusa korona, Vulićeva je istakla da je Savjet ministara donio odluku o zabrani ulaska u BiH, kao i o uspostavljanju takozvanog "zelenog koridora" zbog čega nije došlo do nestašice roba.

"Savjet minstara je izvršio koordinaciju povratka građana BiH iz drugih zemalja. Savjet ministara je uradio sve kada je riječ o projektu /nabavke vakcina protiv virusa korona/ `Kovaks`. Ušli smo na vrijeme u postupak javne nabavke sa EU i ispregovarano je sve sa MMF-om u vezi sa finansijskom podrškom", rekla je Vulićeva.

Kada je riječ o procesu evrointegracija BiH, Vulićeva napominje da je usvojena metodologija programa integrisanja u EU nakon 12 godina, što prethodni saziv nije učinio.

Vulićeva je rekla da će SNSD, kada je riječ o vakcinama protiv virusa korona, podržati sve što radi Savjet ministara.

"Savjet ministara koordiniše sa vladama entiteta kada je riječ o nabavci vakcina. Najbitnije i najvažnije je da ta vakcina što skorije dođe na naše tržište i počne vakcinacija jer je epidemija ostavila nesagledive posljedice u svakom pogledu", dodala je Vulićeva.

Kada je riječ o bilateralnoj saradnji BiH i Crne Gore, Vulićeva je naglasila da tu ne vidi problem, te smatra da političari iz Federacije BiH koji problematizuju čestitku predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića povodom Dana Republike Srpske imaju neku vrstu "rijaliti nastupa". 
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић