Obećanje ministra

Vujanović: Cijene goriva niže za pet do 10 feninga

  • 14.06.2018. 12:47

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je danas nakon sjednice Vlade FBiH da će cijene goriva biti niže za od pet do 10 feninga. 

Cijene se počinju primjenjivati od sutra, a do kraja sedmice će cijene biti snižene na svim benzinskim pumpama u FBiH.

Ministar Vujanović kazao je kako je do sada više od 270 benzinskih pumpi zatražilo nižu cijenu goriva, što je više od 40 posto od ukupnog broja. Rok za obradu zahtjeva je tri dana.

Ministar je kazao kako je Ministarstvo trgovine FBiH sazvalo sastanak s distributerima naftnih derivata te je analizirano sve što je dovelo do povećanja cijena. Prema njegovim riječima, analizirani su ekonomski elementi koji su ponukali prometnike naftnim derivatima da donesu odluku o povećanju cijena, opravdanost povećanja cijena i iznalaženje ekonomskog modela da sve sve odvija u skladu sa slobodnim formiranjem cijena i na način da se izrade zakonski moduli o kontroli cijena koji će biti imeplementirani u slučaju da se ne zadovolje ekonomski interesi potrošača.

"Divljanje cijena barela i jačanje dolara došlo je nakon inauguracije u Rusiji, te najave konfrotacije Rusije i SAD-a. Došlo je do rasta kursa dolara. Mi smo se maksimalno nadovezali za promjenjivi dio koji sugeriše visinu marže i tražili smo da maksimalno redukuju svoje proizvodne troškove. Distributeri su govorili o svojim troškovima, kreditnim zaduženjima i ambicijama da šire poslovanje, kazavši kako je trenutna marža njima najminimalnije moguća, ali smo ima kazali da potrošači žele da se poštuje ekonomska realnosti a to je da smo u zemlji koja ima ovakvu kupovnu moć. Ambicija i želja je da Vlada FBiH apsolutno artikulira sve ono što javnost želi", rekao je Vujanović.

Istakao je kako su promptno reagovali i da su u ponedjeljak zaprimili već 100 zahtjeva, a do danas 270 zahtjeva benzinskih pumpi za smanjenje cijena goriva, do ukupno 680 koliko ih ima. 

Rok za obradu zahtjeva je tri dana, tako da se smanjenje cijena očekuje od petka, 15. juna, pa do kraja sedmice kako zahtjevi budu pristizali.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.