Gradsko vijeće Bihaća

Vučijak nova lokacija za izmještanje migranata

20:12, 08.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Gradsko vijeće Bihaća danas je jednoglasno odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata i izbjeglica iz centra Bihaća, a riječ je o prigradskom naselju na lokaciji podno Plješevice, u blizini granice sa Hrvatskom.

U usvojenim zaključcima definisano je da će Bihać, uz pomoć gradske i kantonalne organizacije Crvenog krsta i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u roku od 60 dana pripremiti lokalitet za izmještanje migranata i izbjeglica iz gradske sredine, prenose federalni mediji.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je ovu lokaciju predložio jer je u vlasništvu grada i ispunjava minimalne uslove za formiranje privremenog prihvatnog centra, odnosno ima mogućnost priključka vode i struje.

"Udaljena je nekoliko kilometara od centra grada, a svakako je na putnoj ruti migranata prema EU. Bitno nam je da je lokacija između grada i granice sa EU jer ne možemo više dopustiti njihov boravak na javnim površinama i konstantno vraćanje u najnaseljenije gradsko područje", rekao je Fazlić.

On je dodao da je ovo samo jedan korak ka rješavanju problema u Bihaću. 

"Cilj je izmještanje migranata i izbjeglica iz grada, odnosno zatvaranje privremenog centra "Bira" u prihvatljivom roku od tri mjeseca", istakao je Fazlić.