VSTS zaprimio prijavu protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca

  • 18.09.2020. 19:18

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH zaprimila je prijavu protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, potvrđeno je za RTRS.

Postupajući tužilac, koji radi na predmetu po krivičnoj prijavi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, uputio je disciplinsku prijavu UDT VSTS BiH, zbog neprimjerenog pokušaja pritiska i uticaja na preduzimanje tužilačkih provjera u predmetu koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv njega.

Naime, već od ranije je poznato da je protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca podneseno više krivičnih prijava po kojima su formirani tužilački predmeti te se provode tužilačke provjere navoda krivične prijave.

Kako bi pokušao da spriječi provođenje tužilačkih provjera, kompromitovani predsjednik suda ne preza da koristi autoritet predsjednika suda te direktno vrši pritisak na postupajućeg tužioca tužilaštva BiH koji radi na navedenom predmetu, šaljući mu SMS poruke kojima pokušava da zaustavi ili preusmjeri tok tužilačkoh provjera navoda krivične prijave protiv njega. 

Sve se to nalazi u disciplinskoj prijavi koju je postupajući tužilac podnio UDT VSTS, jer je očito da na ovakav način predsjednik suda BiH neprimjereno koristi autoritet funkcije predsjednika Suda, a što sasvim sigurno predstavlja u najmanju ruku ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije. 

Pored toga, predsjednik Suda je zadnjih dana intenzivirao svoje aktivnosti i kontakte sa tužiocima tužilaštva BiH, u cilju nedozvoljenog lobiranja za predstojeći izbor novog člana VSTS ispred Tužilaštva BiH, pokušavajući da izlobira izbor njemu i Osmanu Mehmedagicu lojalne tužiteljice Biljane Simeunović, kako bi tim putem pokušao preko nje da kroz VSTS obezbijedi sebi što veći broj članova VSTS koji bi ga zaštitili u slučaju podnošenja disciplinske tužbe protiv njega, te kako bi na isti način pokušao da izvrši opstrukciju eventualnog krivičnog progona njega samog i direktora OSE Osmana Mehmedagića Osmice, kroz eventualne disciplinske progone i kažnjavanje svih tužilaca tužilaštva BiH koji bi se usudili da rade predmete protiv njih dvojica ili interesa koje njih dvojica predstavljaju.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.