Zbog skraćenja trajanja postupaka

VSTS zaključio da BiH treba da poveća broj sudija

  • 01.09.2018. 19:17

Broj sudija u BiH trebalo bi da bude veći za 25 odsto, da bi trajanje sudskih sporova konačno bilo ograničeno na razuman rok – rješenje je to Ustavnog suda i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Predsjednik Savjeta, Milan Tegeltija za ATV kaže da bi se tako brže riješio povećan broj priliva predmeta, ali i okončali neriješeni. Zato od svih ministarstava pravde u BiH očekuju odgovor na kalkulacije o dodatnom broju sudijskih pozicija koje bi trebalo uspostaviti. Nadaju se da će nadležne Vlade imati sredstava da obezbijede tehničke i kadrovske uslove. 

"Radi se o Odlukama o finansijskim raspolaganjima Vlada entiteta i kantona i Brčko Distrikta, kao i povećanje, mi smo osjetili potrebe za povećanjem sredstava koja bi bila onda podloga za povećanje sistematizacije. Mi smo uputili nadležnim vladama i sad čekamo njihov odgovor", istakao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Ministarstvo pravde Republike Srpske, po naredbi Ustavnog suda BiH, planira da u narednoj godini u skupštinsku proceduru uputi Zakon o suđenju u razumnom roku, koji bi trajanje sudskih sporova ograničio do šest godina. Međutim, kada je u pitanju povećanje broja sudija, u Ministarstvu pravde Srpske smatraju da su veći dio posla uradili, ali da to Visoki sudski i tužilački savjet nije uzeo u obzir kada je dostavljao kalkulacije. 

"Od 364 sistematizovane, oni planiraju da idu još 33 što se tiče Republike Srpske, prema tome, povećanje na Republiku Srpsku nije 25 odsto nego 9 odsto. U 2016. godini, da su osnovani nove institucije, koje su počele sa radom 2017. godine. To su Okružni sud u Prijedoru, Okružni privredni sud u Prijedoru i Osnovni sud u Kozarskoj Dubici", istakao je Slobodan Zec, Ministarstvo pravde Republike Srpske.

Advokat Milan Petković kaže da bi broj sudija trebalo povećati u parničnim i u krivičnim odjeljenjima. Podsjeća da Zakon o parničnom i Zakon o krivičnom postupku već propisuju trajanje po fazama postupka. Zbog toga tvrdi da sudije treba da poštuju ili postojeće rokove ili da se usvoji Zakon o rješavanju u razumnom roku koji bi ih na to konačno i obavezao. 

"Nezadovoljni klijenti sve se češće obraćaju Ustavnom sudu BiH sa apelacijom, gdje Ustavni sud donosi odluku da je Republika Srpska, ustvari, povrijedila to pravo na pravično suđenje u razumnom roku i dosuđuje, osim toga što obaveže Sud da donese odluku u razumnom roku, na drugoj strani, ona kažnjava Republiku Srpsku izričući novčanu kaznu koja se kreće od 1.500 konvertibilnih maraka pa naviše", istakao je Milan Petković, advokat. 

Iz Ministartsva pravde Srpske poručuju da će riješiti taj problem, ali da nije konačno odlučeno da li će to uraditi novim zakonom ili će izmijeniti Zakon o sudovima. Propis će, poručuju, u svakom slučaju biti usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.