VSTS: Nedopustiv pritisak na rad pravosuđa

  • 04.06.2020. 16:40

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH saopštio je da izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika povodom rada Tužilaštva BiH u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema.

U saopštenju se podsjeća da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopštenja, nisu izolovan slučaj, nego višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti, te da su takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne i mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

VSTS naglašava da se takvim izjavama može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili podsticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

U VSTS-u su istakli da to nikako ne znači da nisu svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema, te da stoga očeku od tužilaca da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte.

"Dijelimo mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te pozivamo zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužilačkog sistema očekujemo maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak", poručuju iz VSTS-a.

U saopštenju se dodaje da se od nosilaca pravosudnih funkcija očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja, te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom.

Iz VSTS-a su napomenuli da sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva i da u skladu sa tim i političko izražavanje uključuje sva pitanja koja se tiču društva uopšte, te da je stoga kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnika političkih stranaka.

U saopštenju se ističe i da "sloboda izražavanja podliježe većem broju dozvoljenih ograničenja u koje spada i interes očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa".

Iz VSTS-a su naglasili da je nezavisnost pravosuđa preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja.

Тагови: