Oružane snage BiH  

Vojnici dobijaju legitimacije sa čipom

19:19, 04.07.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Vojnici oružanih snaga BiH dobiće nove vojne legitimacije. Izrađivaće se u banjalučkoj kasarni "Kozara", gdje je počela sa radom Glavna stanica. Fotografija, ime i prezime, čin, biće osnovni podaci na vojnoj legitimaciji, štampanoj na dva pisma, čak i engleskom jeziku. U sebi će sadržavati čip koji će omogućiti kontrolu prisustva na radnom mjestu, službenim vozilima, računarima. Iskaznice će biti beskontaktne.  

"Mislim da ćemo u narednih šest mjeseci završiti ovaj projekat i da će i zadnji pripadnik dobiti vojnu legitimaciju. Ono što nema klasični lični dokument, a ona sadrži, to je poziv na Ženevske konvencije, da se može koristiti u mirovnim misijama," rekao je Sejad Zukić, brigadir Oružanih snaga BiH. 

"Ministarstvo odbrane BiH izdvojilo je značajna sredstva za nabavku ovog printera. Ljudi iz Ministarstva odbrane su razvili sam projekat, izgled vojne legitimacije," rekla je Marina Pendeš, ministar odbrane BiH u tehničkom mandatu.

Legitimacije će moći biti odštampane i za nekoliko sati, u slučaju potrebe. Pomoć je stigla i od amabasade Velike Britanije u BiH.

"Mi smo kroz ovaj projekat finansirali nabavku tehničke opreme, računara, kamera, sve one dodatne opreme koja je potrebna za izdavanje, kao i finansiranje konsultanta koji je radio na izradi potrebnog softvera za izradu ovih kartica," rekla je Rut Vajsman, zamjenica šefa misije i otpravnica poslova u Ambasadi velike Britanije u BiH. 
 
Projekat je vrijedan oko 300.000 maraka. Sa iskaznicama, kažu u Oružanim snagama, određene elemente su podigli na viši nivo tako da je, kažu, praktično nemoguće bilo šta uraditi, a da nema legitimitet pripadnika.