Predsjedništvo BiH  

Vojna vježba NATO i OS BiH na Manjači pod upitnikom

  • 08.09.2018. 19:17

Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ostalo je manje od mjesec dana da donese odluku o tome da li će na Manjači, dogodine, biti održana vojna vježba koju bi trebalo da pripreme Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa Oružanim snagama i američkom ambasadom, uz učešće vojnika NATO-a. 

Kada se ta informacija pojavila početkom godine izazvala je pravu pometnju jer se pominjala upotreba bojeve municije pa čak i osiromašenog uranijuma, što je kasnije demantovano. Strasti su se pomalo stišale ali priča ponovo postaje aktuelna kako se bliži rok Predsjedništvu BiH da odluči. Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, Dušanka Majkić, uvjerena je da će vježba dobiti zeleno svjetlo, i to sa upotrebom eskadrile koja se takođe pominjala kao sastavni dio vojnih manevara na Manjači. 

"Predsjedništvo će tu odluku donijeti, jer nema razloga da je ne donese. Znali su šta ona sadrži, ne bi donosili odluku ni da se uđe u prvu fazu da nisu mislili da se uđe u drugu. Niko nije demantovao da avioni A10 koji isključivo koriste municiju sa osiromašenim uranijumom, da oni neće biti korišteni i tokom vježbe na Manjači," rekla je Majkićeva.

Pripremni sastanak za vježbu održan je u Sjedinjenim američkim državama, a iz Ministarstva bezbjednosti BiH uvjeravaju da je tada bilo primjedbi na plan da se koriste avioni A10, kao i na mjesto, sadržaj i upotrebu municije. Nije poznato šta je tada odlučeno kao što ni danas nije jasno da li će vježbe, uopšte, da bude. Dok Dušanka Majkić tvrdi da će je biti, zamjenik ministra odbrane kaže da neće. U isto vrijeme, ništa jasniji nije ni srpski članu Predsjedništva BiH.

"Vidjećemo da li će uopšte biti prijedloga. Dok ne bude prijedloga, ne mogu o tome da govorim, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

"Ja koliko znam, Predsjedništvo nije usvojilo niti će usvojiti plan za 2019. i ta vježba formalno-pravno neće biti održana," kaže Boris Jerinić, zamjenik ministarstra odbrane BiH .

Predsjedništvo BiH bi o Planu međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu trebalo da odluči do kraja mjeseca. Mediji su ranije prenijeli da bi vježba trebalo da bude realizovana kroz dvije faze - teorijsku obuku vojnika Oružanih snaga i gađanje eskadrile aviona na poligonu Manjača. Predsjednik Republike Srpske je, u februaru ove godine, pisao članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću i  naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju vojne vježbe na Manjači, u maju 2019. godine. 
 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник