Haos u prihvatnim centrima

Vlast USK planira da migranate vrati u Sarajevo

  • 08.02.2019. 19:20

Vlasti Unsko-sanskog kantona planiraju da izmjeste četiri hiljade migranata sa tog područja u Sarajevo jer, kako navode, Ministarstvo bezbjednosti BiH na odgovara na njihove zahtjeve o preuzimanju nadležnosti nad migrantskim centrima na području kantona. Ne zna se ko njima upravlja pa ćemo ih zatvoriti, kažu kantonalne vlasti. 

Traže i da se izmjeste problematični migranti kako bi se spriječili incidenti kojih je, u posljednje vrijeme, sve više. Kako im još nije stigao odgovor ministarstva bezbjednosti, ministar unutrašnjih poslova USK sastao se sa prevoznicima koji bi trebalo da odvezu migrante do Sarajeva. 

"Naši zahtjevi nisu neispunjivi. Jedino je stvar da li će gospodin Mektić raditi svoj posao ili ne. Odluka je naša jasna, tražimo samo da preuzmu kontrolu nad prihvatnim centrima na području USK i da uvedu kućni red," Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Ukoliko odgovora ne bude u narednih nekoliko dana, sve će biti spremno za izmještanje migranata, jer su autoprevoznici pristali da to urade, poručuje Kljajić. Kaže i da su se pojedini načelnici i gradonačelnici na području kantona ponudili da plate prevoz migranata. Vlasti USK odavno su ogorčeni na minstarstvo bezbjednosti. Poručuju da je BiH pala na ispitu kada je migrantska kriza u pitanju.

"Gospodin Mektić, ministarstvo bezbjednosti i svi oni i sve ono što su 23. kada smo prvi put sjeli, pa 31. oktobra, i niz puta sve što su nam obećali, još je ostalo na obećanju. Žao mi je što tako moramo da kažemo, al imamo obećanja, i samo to," kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Iz ministarstva bezbjednosti odgovaraju da će svoj dio posla završiti do kraja mjeseca.

"Pokrenuta je procedura donošenja odluke kojom se bivša tvornica „Bira" i bivši đački dom „Borići" u Bihaću određuju kao privremeni prihvatni centri za smještaj migranata, kojima će upravljati Služba za poslove sa strancima - upravna organizacija u sastavu Ministarstva," saopšteno je iz ministarstva bezbjednosti. 

U Republici Srpskoj su jasni - obezbjediće humani prelaz preko svoje teritorije, kao i do sada. Na proljeće se očekuje novi priliv migranata, ali zadržavanje na području Republike Srpske neće biti dozvoljeno.  

"Mnogo je tu otvorenih pitanja. Plašim se zbog toga i mi kao republička vlast moramo da se nosimo s tim problemom, iako on nije u našoj nadležnosti. Cijenim da bi na proljeće i nakon toga moglo biti još više problema. Takođe, izražavam apsolutnu podršku zaključcima Vlade Republike Srpske da nema mogućnosti da se ovdje migranti smještaju i da o njima brinemo jer imamo dovoljno svojih problema," rekla je Cvijanovićeva.

"Republika Srpska niti je pravila centre niti će primati migrante. Mi smo i iz tog razloga zainteresovani da se što prije formira Savjet ministra, jer je to u njihovoj nadležnosti," rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Predstavnici Koordinacionog tijela Vlade Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata juče su najavili da će zbog mogućeg povećanja broja migranata na proljeće biti zatraženo da se svi nadležni u BiH više uključe u čuvanje granice. Smatraju i da Visoki sudski i tužilački savjet mora da zauzme stav kada je u pitanju procesuiranje migranata koji čine krivična djela.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина