Na nivou BiH konkursi niču kao pečurke

Vlada Srpske zabranjuje nova zapošljavanja u javnoj upravi

  • 16.07.2019. 19:40

"Mi ćemo donijeti odluku da će biti zabranjen prijem novih radnika u naša javna preduzeća, javne ustanove i da to može ići isključivo uz saglasnost Vlade. Mi se krajnje odgovorno i krajnje korektno po tom pitanju ponašamo," rekao je Višković.

Sa druge strane, oglasi za zapošljavanje u BH institucijama i dalje niču kao pečurke. Iz Agencije za državnu upravu stižu zabrinjavajući podaci - čak 88-osmoro zaposlenih od početka godine. Najviše kadra zapošljavaju ministri u tehničkom mandatu. 

"U naznačenom periodu najviše državnih službenika je postavljeno u Ministarstvu odbrane, Direkciji za evropske integracije, Ministarstvu inostranih poslova, Ministarstvu finansija i trezora," saopšteno je iz Agencije za državnu upravu BiH. 

U Ministarstvu odbrane prekomjerno zapošljavanje pravdaju prirodnim odlivom. Sve je, tvrde, u skladu sa budžetom, ne otkrivajući odakle im novac, s obzirom na to da su institucije BiH, zbog neformiranja vlasti, na privremenom finansiranju.

"Značajan dio ljudi je otišao u penziju, i to je bilo, naravno, zanavljanje. To nije bilo novo zapošljavanje, nego zanavljanje, sve u skladu sa proračunom i odlukama Savjeta ministara. - Koliko konkretno službenika ste zaposlili? Pa ne znam," rekla je Marina Pendeš, ministar odbrane BiH u tehničkom mandatu. 

U institucije BiH se zapošljava bespotreban kadar koga finansiraju poreski obveznici iz Republike Srpske, odgovara Radovan Višković. Sve je to, kaže, dokaz neodgovorne politike ministara u tehničkom mandatu, koji, tvrdi Višković, hvataju poslednji voz i  uhljebljavaju kadrove.

"U institucijama BiH u ovom monmentu radi više radnika nego što je radilo u administraciji bivše Jugoslavije, ne treba dalje komentarisati, znači suluda ideja," rekao je Višković.

Od jeseni se, iz kase BIH, finansira nekoliko stotina novih radnika. Na stranici Agencije za državnu upravu ima i oglasa u kojima je navedeno i kolika ja plata za novozaposlene službenike. Nije manja od hiljadu i po maraka.

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина