Analiza uglednog švajcarskog lista

Visoki predstavnik u BiH je funkcija bez smisla

  • 15.08.2019. 19:12

Visoki predstavnik u BiH je besmislena funkcija, a po svemu sudeći, toga su postali svjesni svi narodi u toj zemlji, pišu ugledne švajcarske novine, "Noje cirher cajtung". Andreas Ernst, novinar ovog lista i stručnjak za jugoistočnu Evropu, u svom tekstu navodi da već godinama niko, ni sile koje su garant Dejtonskog sporazuma, ni lokalna javnost, ne mare mnogo za visokog predstavnika.

"Izgleda da građani BiH polako gube strpljenje. Prvi put to nisu samo vodeće partije iz dijelova zemlje pod srpskom, odnosno hrvatskom dominacijom koje zahtijevaju ukidanje kancelarije. I Bošnjaci, koji su visokog predstavnika dugo posmatrali kao garant protiv pokušaja otcjepljivanja, sada su spremni da okončaju eksperiment," piše "Noje cirher cajtung". 

Autor podsjeća da su se pojedini visoki predstavnici ponašali kao kolonijalni guverneri, koji su dekretom stvarali institucije i u velikom stilu smjenjivali lokalne političare koji im nisu po volji - a da se po tome naročito istakao Britanac Pedi Ešdaun. Sa stavom švajcarskog lista se odavno slaže i srpski član Predsjedništva BiH. OHR je zloupotrijebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao - poručuje Milorad Dodik.

"Ja sam uvjeren da je BiH mogla da bude uspješna zajednica da je ostala pri slovu Dejtona, i da nije upadala u procese centralizacije na bazi nasilnih političkih odluka visokih predstavnika koje je, zamislite, podržavao zapadni demokratski svijet. Prema tome, ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR," kaže Dodik.

Dobro je da se u međunarodnim okvirima stvara kritička misao usmjerena ka ukidanju OHR-a, ali za to moraju da postoje jaki razlozi - koje će prihvatiti i zemlje članice Savjeta za implementaciju mira, smatraju analitičari. Kako sada stvari stoje, odluka o ukidanju OHR-a još nije ni blizu, ocjenjuje profesor međunarodnih odnosa, Miloš Šolaja.

"Činjenica je da OHR danas nema tu političku moć da direktno upravlja BiH, kakvu je imao negdje do 2010. godine, jer neke mjere visokog predstavnika pokazale su se zaista nepotrebne, čak i kontraproduktivne," rekao je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

"Noje cirher cajtung" ocjenjuje da Valentinu Incku, po svemu sudeći, ne smeta to što je njegova funkcija postala besmislena, i što se svodi na sastavljanje izvještaja za PIK, slanje izjava za novinare i povremene govore.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.