Oštre reakcije iz Srpske na zaključke SDA

Višković: Ukoliko BiH nestane SDA će biti krivac

  • 31.03.2019. 19:09

Zaključci Stranke demokratske akcije dodatno su podgrijali, ionako, usijane strasti u BiH. Najviše, čini se, onaj u kome se navodi da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, potvrdila postojanje genocidnog projekta Srba u BIH. Iz Republike Srpske, i danas, stižu brojne reakcije na sve što su iznijeli Bakir Izetbegović i njegove pristalice. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske poručuje da takvi istupi SDA ne vode pomirenju i da, čak, graniče sa normalnim.

"Oni koji se kunu u BiH rade sve da nestane BiH. Mi im želimo svu sreću na tom putu, ali moraju biti svjesni da će, ukoliko se ova zemlja raspadne, oni biti krivci, a ne Republika Srpska," rekao je Radovan Višković.

Sramna su stalna poniženja, osude i presude Bošnjaka i Bakira Izetbegovića na račun srpskog naroda u BiH, smatra Nedeljko Čubrilović. Prvi čovjek Parlamenta Republike Srpske je ubijeđen da lider SDA takvim postupcima kupuje vrijeme uoči formiranja Savjeta ministara.

"Ovo su Izetbegovićeve dnevno-političke potrebe kao lidera, da ustabili poziciju unutar stranke i da unutar politike BiH SDA postavi na bolje pozicije. Ja ne vidim ovo kao prijetnju. Republiku Srpsku ne može da ugrozi ni Bakir Izetbegović, ni bilo koja politička opcija," kaže Čubrilović.

Slične poruke stižu iz svih srpskih partija. SNSD-ov Staša Košarac zaključke stranke Bakira Izetbegovića opisuje kao nebulozne i identične onima iz Islamske deklaracije njegovog oca Alije.

"U FBiH je potpuno vidljiva politika SDA u onim dijelovima u kojima su Bošnjaci dominantni i najbolje govori o tome i broj Srba koji žive u FBiH i visoki stepen nezadovoljstva hrvatskog naroda koji živi u FBiH," rekao je Košarac.

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, kaže da je srbofobna percepcija koju nameće SDA najveća opasnost po BiH, ali i da će naredne godine Bakira Izetbegovića pozvati na proslavu Dana Republike. Lider DNS-a, Marko Pavić otišao je korak dalje i poručio da, nakon sramnih zaključaka, treba postaviti pitanje formiranja vlasti sa onima koji srpski narod proglašavaju genocidnim. Poruke SDA osuđuju i u opoziciji.  

"Odbacujemo i osuđujemo sve navode jučerašnje od strane SDA kao retrogradne koje ne doprinose pomirenju i suživotu koji je potreban u BiH," rekao Vukota Govedarica,predsjednik SDS-a.

SDA je podržala i odluku Ustavnog suda BiH koji je Zakon o Danu Republike Srpske ponovo proglasio neustavnim. Od 10 zaključaka koje je glavni odbor te stranke usvojio, većina se odnosi na Republiku Srpsku.