Špirić-Hater

Višestruke prednosti od direktne avio-linije sa Katarom

  • 20.03.2019. 14:37

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić i ambasador Katara u BiH Sultan el Hater pozdravili su danas otvaranje direktne avio-linije između dvije zemlje, što je već doprinijelo rastu turističke razmjene, te otvara prostor za bolje povezivanje poslovnih ljudi i rast investicija u BiH.

Sagovornici su na sastanku u Sarajevu istakli da BiH i Katar povezuju prijateljski i vrlo dobri politički odnosi, ali da treba istrajno raditi da bi se ostvarilo snažnije povezivanje i na ekonomskom planu za šta postoje brojne neiskorištene šanse, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Špirić je predložio da se radi na uspostavljanju simetričnog viznog režima, te dodao da bi bilo dobro da zaživi najavljeni fond prijateljstva, koji bi trebalo da rezultira razvojem malih i srednjih preduzeća u BiH. 

On je istakao da u svim takvim procesima parlamenti na svim nivoima trebaju podsticati izvršne vlasti da osmišljavaju i pripremaju kvalitetne sporazume i ugovore, da bi se što brže otklanjale barijere za snažnije povezivanje. 

Hater je najavio da će katarski privrednici biti prisutni na ovogodišnjim biznis forumima u Sarajevu i na Јahorini, što će biti prilika za dodatno upoznavanje i uspostavljanje novih privrednih veza. 

On je uručio zvaničan poziv Katara rukovodstvu Doma naroda da prisustvuje Skupštini Interparlamentarne unije, koja će u aprilu biti održana u Dohi.