Izmještanje kampa

Više od 300 migranata napustilo kamp Vučjak, krenuli za Sarajevo

  • 10.12.2019. 19:03

Devet autobusa, sa više od 350 migranata, kasno poslijepodne krenulo je iz kampa Vučjak put Sarajeva. Izmještanje migrant, drugog dana te akcije, kako kaže Mustafa Ružnić, premijer USK, teklo je po planu.

Prvobitno je bilo najavljeno da će migranti biti prebačeni u sedam autobusa, ali tokom dana došlo je do promjene plana. Zašto, nije želio da kaže ni premijer Ružnić. Poručio je da će o cijeloj akciji biti riječi na pres konferenciji. 

"Nemamo nikakvih problema kada su u pitanju izmještanje migranata. Migranti doborovoljno ulaze u autobuse. Sutra takođe ovaj dio koji slijedi kada je u pitanju rad Crvenog križa i kada je u pitanju zatvaranje kampa od stane volontera Crvenog križa. Tu ćete iam detalje,to je sve ono što vam mogu kazati. Mi ostajemo, akcija se provodi i dalje. Tako da ćemo po završetku, kada mi kažemo da je kraj, kada ministarstvo unutašnjih poslova kaže da je kraj tada ćete dobiti detaljne inforamcije. Hvala!", kaže Mustafa Ruznić, premijer USK.

Akcija je trajala nekoliko sati. Prijepodne put Vučijaka uputilo se nekoliko kombija i jedan autobus sa specijalnom policijom. Medijima nije bilo dozvoljeno praćenje akcije u samom  kampu Vučjak, kako je premijer rekao, iz bezbjednosnih razloga, pa su medijske ekipe bile u selu Zavalje, nekoliko kilometra udaljenom od samog kampa.

Tu su se popodne sastali premijer Ružnić i Piter van der Everet, šef Međuanrodne organiazcije za migracije u BiH. Nermina Ćemalović, ministar zdravlja USK, takođe je bila u Vučijaku tokom njihovog preseljenja, kako bi se uvjerila da je migrantima pružena potrebna medicinska pomoć.

"Oni su pristali na izmještanje dobili su doručak, lanč pakete u autobusima i uglavnom za sada sve je pod kontrolom. Vi ste vidjeli da ovdje u ambulanti imamo više ekipa. Mi smo bili spremni i na to ako se nešto desi da možemo reagovati. Ako budu svi izmješteni, zavisi od samog tempa izmještanja. Danas će već šatori biti uklonjeni ili eventualno suta ujutro", kaže Nermina Ćemalović, ministar zdravlja USK.

Migranti će u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije biti prevezeni u kasarnu Ušivak. Tamo će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime. Ranije je premijer USK najavio da će izmještanje migranata iz Vučjaka trajati tri dana 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок