Savjet ministara BiH

Višak zaposlenih u devet institucija

11:19, 10.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Prosječan broj zaposlenih u institucijama BiH iznosio je u prvoj polovini godine 21.812, a devet institucija imale su više zaposlenih u odnosu na projekciju za ovu godinu, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za pola godine, koji je usvojio Savjet ministara.

Najveći "višak" zaposlenih je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, odnosno njih 54, a nadležni to pravdaju činjenicom da se finansiraju iz donatorskih sredstava, piše "Glas Srpske". 

"VSTS je isplatio plate iz donatorskih sredstava za dodatnih 55 osoba koje nisu sistematizovane u pravilniku, a angažovane su na realizaciji projekata koji se, između ostalog, odnose na projekte podizanja efikasnosti sudija i tužilaca, te rada na predmetima ratnih zločina", navedeno je u izvještaju. 

Sud BiH imao je iz donatorskih sredstava povećanje na stavci bruto plate i naknade plata, od čega je izvršeno 223.177 KM i to na projektu "Donacija EU za Sud BiH - IPA 2013. godine". 

Centralna izborna komisija BiH ima potrebu za radnicima zbog predstojećih izbora, a na listi onih sa viškom službenika su i Institut za akreditaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem, te Kancelarija za razmatranje žalbi, gdje su ti kadrovi zaposleneni na određeno vrijeme. 

Član Komisije za finansije i budžet u Domu naroda parlamenta BiH Zdenka DŽambas naglašava da mnoge stvari ne štimaju i da je jasno da nekih pravila i obećanja nema u praksi. 

"Zapošljavanje po partijskoj liniji i uhljebljavanje imamo u mnogim institucijama, a svima je odavno trebalo biti jasno da se novac mora racionalno koristiti, kako iz kase, tako i iz donacija koje stižu na određene adrese u BiH", rekla je Džambasova.