Lokalni izbori

Vilić formira nelegalni štab za izbore

  • 04.09.2020. 09:14

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić pokušava da formira operativni štab za novembarske lokalne izbore, koji bi trebalo da sprovodi mjere iz nadležnosti policijskih poslova u vezi sa izbornim procesom, iako to apsolutno nije u nadležnosti direkcije na čijem je čelu, piše "Glas Srpske".

"Glas" navodi da je Vilić od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zatražio da imenuje svog predstavnika u operativni štab koji želi da formira, ali prema tvrdnjama izvora ovog lista iz MUP-a Srpske, ministar Dragan Lukač odbio je da to uradi.

Izvor "Glasa" kaže da su iz Direkcije i u ranijim izbornim ciklusima pokušavali da formiraju operativni štab i da sebi obezbijede nepostojeću nadležnost, ali da su iz MUP-a Srpske uvijek dobijali kategoričan odgovor.

"Kao i tada, Vilić je ponovo dobio odgovor da će MUP Srpske formirati svoj operativni štab koji će obezbjeđivati skladišta CIK-a BiH, organizovati obezbjeđenje i pratnju izbornog materijala i koordinisati druge potrebne aktivnosti s ciljem bezbjednog održavanja lokalnih izbora", kaže sagovornik ovog lista.

Prema njegovim riječima, to je isključiva nadležnost MUP-a Srpske koji je zadužen za ukupnu bezbjednost u Srpskoj, pa tako i za bezbjedno sprovođenje izbora, i nijedna druga policijska agencija s tim poslom nema ništa.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović za bezbjednost Slobodan Župljanin kaže da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se uzurpiraju zakonska i ustavna ovlašćenja MUP-a Srpske.

"To je i još jedan pokušaj izbornog inženjeringa, odnosno pokušaj da nelegalne institucije i lica uđu u izborni proces kako bi mogli njime upravljati i dirigovati onako kako to odgovara nekom drugom, a ne građanima Republike Srpske", rekao je Župljanin, koji je i dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

On ocjenjuje da je za Republiku Srpsku i njene građane neprihvatljiv svaki takav pokušaj, ističući da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nema nadležnosti, niti pravo da se miješa u izborni proces.

"Zakonska ovlašćenja svih učesnika u izbornom procesu su precizno definisana, a MUP Srpske je u svim izbornim procesima do sada pokazao da ima kapacitete i sposobnosti da svoj posao odradi na profesionalan način i da obezbijedi punu demokratičnost u sprovođenju izbornih propisa bez ikakvih političkih uplitanja", ocjenjuje Župljanin.

On smatra da će tih pokušaja biti i u budućnosti, ali da svi treba da budu odbijeni, čak i po cijenu da se izborni proces dovede u pitanje.

"Šta će nam izbori ako će biti orkestrirani iz nekog drugog centra i usmjereni prema tome da se izborna volja građana kreira, a ne da se obezbijedi građanima da iskažu svoju izbornu volju", poručuje Župljanin.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić kaže da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i uoči izbora 2014. godine, kada je on bio na čelu MUP-a Srpske, pokušala da formira operativni štab za izbore, ali bez uspjeha.

"MUP Srpske je zadužen za bezbjednost na teritoriji Srpske. Bezbjednost je prema Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu u nadležnosti entiteta i nijedan zakon, niti bilo kakva institucija ne može da bude iznad Ustava. I tačka", istakao je Jovičić.