ANP podigao prašinu

Vigemark poručio da treba stati na loptu

  • 21.08.2019. 19:08

Nema mjesta za dramu oko bilo kojeg pitanja u BiH, smatra odlazeći šef delegacije Evropske unije u BiH, Lars Gunar Vigemark, koji žali što juče na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Savjet ministara BiH. ANP, koji ne znači i pridruživanje Alijansi, u sijenku je bacio i jedno od najvažnijih pitanja BiH, a to je put ka Evropskoj Uniji.  

"Ja lično mislim da postoji neko praktično rješenje za sva pitanja i mislim da nije potrebno pretjerivati i dramatizovati bilo koje od ovih pitanja, mislim da nema mjesta za to. Ono što je nas iz EU važno je da će mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red i da će u tom trenutku, kad se to bude sagledavalo, biti posmatrano da li postoji formirana vlast u zemlji i da li se zemlja može nastaviti kretati na tom putu," rekao je Vigemark. 

Što se političkih predstavnika iz Republike Srpske tiče, drame nema. Ima zato nekoliko spornih elemenata koji se tiču ANP-a.

"Ovdje se radi o dokumentu koji nasi naziv, navodno Nacionalni godisnji plan za članstvo. Znači dvije, tri stvari su tu sporne. Jedna je da to ne može biti nacionalni plan, jer Bosna i Hercegovina ima tri naroda konstitutivna. Drugi je da to ne može biti plan za članstvo," rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. 

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, iza jučerašnjeg poteza povlačenja ANP-a sa dnevnog reda sjednice Predsjedništva, vide samo trgovanje vremenom. Bošnjački i hrvatski član Predsjendištva, dobro nasavjetovani američkim i britanskim ambasadorima, odlučili su da promijene taktiku, smatra šef kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, Staša Košarac. 

"Sarajevska politička matematika je doživjela poraz u domenu toga da nisu mogli da utiču na to da predsejdnik Dodik promijeni stav. Da je ta tačka bila na dnevnom redu predsjednik Dodik bi glasao protiv ANP-a. Očigledno oni pokušavaju, svjesni su činjenice da je Republika Srpska i ekipa oko Milorada Dodika i SNSD-a jaka, stabilna, čvrsta, monolitna, da nema nikakvog uticaja koji može poljuljati homogenizovanu ekipu u smislu predstavljanja Republike Srpske," kaže Košarac. 

Iza poteza Željka Komšića i Šefika Džaferovića neki vide i strah od odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Zamjenik predsjedavajuceg u Domu naroda Parlamenta BiH, Nikola Špirić kaže da je sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali lideri najvećih stranaka u BiH, ključ svega. 

"Jedino bezuslovno formiranje vlasti je ono što odgovara svima. Svako ucjenjivanje i traženje novih razloga da se vlast ne formira je zapravo najgore za Bosnu i Hercegovinu. I ja vidim da ovo vrijeme do 5. septembra, kada ističe rok vezan za sporazum koji su postigli Dodik, Izetbegović i Čović, je dovoljno da svi stave prst na čelo i da se ponovo vrate, da je formiranje vlasti jedino što je dobro za sve, rekao je Špirić. 

Da treba stati na loptu, upozorava i Vigemark koji je posredovao potpisivanju sporazuma o principima za formiranje vlasti. Poručuje da je prošlo deset mjeseci od izbora i da volja građana još nije ispoštovana. Juče je, čini se, ipak bilo pomaka na sastanku članova Predsjedništva BiH. Iako je otkazana sjednica na kojoj se trebalo govoriti o mandataru za Savjet ministara BiH, nastavljen je proces imenovanja SNSD-eovog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Zorana Tegeltije. To je, poručuju srpski političari u Sarajevu, pozitivan korak koji, svakako treba posmatrati sa dozom opreza.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.