Šef Delegacije EU

Vigemark poručio da je potreban novi zakon o VSTS

  • 10.06.2019. 15:13

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, kao i da su najnovija dešavanja potvrda da ima prostora za poboljšanja u radu pravosuđa BiH.

"Turbulencije i dešavanja proteklih sedmica u vezi sa VSTS-om pokazale su neophodnost sprovođenja preporuka koje je prošle sedmice objavila Evropska komisija, da imate zakon kojim se reguliše rad takvog regulatornog tijela", rekao je Vigemark novinarima u Banjaluci, komentarišući pismo potpredsjednika VSTS-a BiH Ružice Jukić o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH. 

On smatra da niko nije iznad zakona, te da je u BiH potrebno nazavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe, a da bi se to postiglo, neophodno je da BiH sprovede sveobuhvatne reforme. 

Vigemark je napomenuo da je bez postojanja pravne države teško zamisliti da neka zemlja može postati članica EU. 

On je dodao da sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom nije razgovarao o pravosuđu. 

Vigemark je naglasio da EU ne podržava nijednog političara pojedinačno, već domaće vlasti i njene legalno izabrane predstavnike. 

Potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Jukić zatražila je danas da članovi Predsjedništva BiH hitno reaguju i obavijeste UN i EU o tome da se u rad pravosudnih institucija BiH upliću visoki predstavnik Valentin Incko, šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton, te ambasadori SAD, Velike Britanije, NJemačke, Holandije i Španije u BiH. 

Jukićeva je navela da su se oni, prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTS-u BiH, te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku u vezi sa slučajem predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, umiješali u donošenje meritorne odluke pravosudne institucije, "i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj zemlji".

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.