Evropska komisija

Vigemark članovima Predsjedništva uručio mišljenje o kandidatskom statusu BiH

  • 29.05.2019. 20:14

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku za angažman i posvećenost evropskoj perspektivi BiH, te ponovili opredijeljenost za nastavak reformskog puta kako bi bili ispunjeni svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je danas na sastanku članova Predsjedništva BiH i Vigemarka još jednom ponovljena podrška i posvećenost evropskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa.

Vigemark je uručio članovima Predsjedništva mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, koje je predstavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u okviru "Paketa proširenja za 2019. godinu", Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta. 

U mišljenju je prezentovana sveobuhvatna analiza stanja u zemlji, kao i sve što je dosada urađeno i ono što stoji kao obaveza da se ispuni na putu ka članstvu u EU, rečeno je prilikom susreta. 

Evropska komisija je predstavila mapu puta za sprovođenje reformi, prije svega u oblasti demokratije, vladavine prava i javne uprave, navodi se u saopštenju. 

Vigemark je danas u Sarajevu uručio mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjani Krišto, predsjedavajućem Doma naroda Bakiru Izetbegoviću i njegovom zamjeniku Nikoli Špiriću. 

Vigemark je rekao da pozitivno mišljenje Evropske komisije predstavlja ključni trenutak i prekretnicu u odnosima BiH i EU i da će zvaničnici Delegacije EU u BiH biti na raspolaganju domaćim institucijama za svaku vrstu podrške i pomoći u ispunjavanju preporuka iz mišljenja, posebno u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH zahvalili su Evropskoj komisiji, Vigemarku i predstavnicima Delegacije EU u BiH za doprinos u postizanju napretka BiH na putu ka Uniji, ocjenjujući da mišljenje Evropske komisije predstavlja razlog za optimizam i podstrek za ispunjavanje preporuka i za sprovođenje reformi s ciljem što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU.

Evropska komisija usvojila je pozitivno mišljenje sa sveobuhvatnom mapom puta za BiH u oblasti reformi, demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave, rekao je danas visoki predstavnik EU za proširenje i susjedske odnose Johanes Han.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.