Sistem za mjerenje Ambasade SAD-a

Vazduh u Sarajevu ponovo "veoma nezdrav"

  • 07.12.2018. 21:56

Prema mjerenju najpouzdanijeg sistema za mjerenje kvaliteta vazduha na svijetu Airvisuala, kvalitet vazduha u Sarajevu večeras je ponovo "nezdrav" te je u 20 sati iznosio 181 AQi.

Istovremeno, aparati za mjerenje Američke ambasade locirane u blizini Željezničke stanice pokazali su mjerenje od 295 AQI, što znači da je vazduh u Sarajevu "veoma nezdrav".

U proteklim danima kvalitet vazduha je bio znatno bolji u odnosu na prošlu sedmicu kada su se Sarajlije doslovno gušile u smogu 

Prema ranijoj prognozi Airvisuala, kvalitet vazduha u gradu trebao bi ostati dobar sve do 11. decembra, no to se očigledno nije desilo.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba jučer je donio Odluku o ukidanju Druge epizode „Upozorenje“, dok i dalje na snazi ostaje Prva epizoda ''Pripravnost'' sa određenim mjerama u Kantonu Sarajevu.

Jedna od mjera koja je ostala na snazi i dalje je zabrana kretanja automobila (na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasaca), taxi vozila, električnih vozila i vozila na plin.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.