Pokret "Oslobođenje"

"Vašington se kao i devedesetih nerazumno svrstava na jednu stranu"

  • Извор: СРНА
  • 06.01.2022. 15:38

Pokret "Oslobođenje" osudio je danas sankcije koje su SAD uvele srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i pozvao rukovodstvo Srbije da hitno stane u zaštitu Republike Srpske.

Predsjednik tog pokreta Mlađan Đorđević u saopštenju je naveo da ovakav pokušaj pritiska SAD znači da se Vašington ponovo svrstava na jednu stranu, umjesto da doprinese mirnom rješenju problema.

"Kao i devedesetih godina (prošlog vijeka), Amerika jednostrano i nerazumno staje na bošnjačku stranu, ovaj put u potpunosti podržavajući snage koje se zalažu za centralizaciju i unitarizaciju BiH, a na uštrb političkih prava ne samo srpskog, već i hrvatskog naroda u toj zemlji", istakao je Đorđević.

On je ocijenio licemjernim razloge za uvođenje sankcija.

"Vašington navodi da je Dodik prijetnja po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, iako je jasno da se zahtjev Republike Srpske svodi na poštovanje izvornog Dejtona, a podsjetiću da je to sporazum koji je potpisan na američkoj teritoriji i uz američko posredovanje", ističe lider Pokreta "Oslobođenje".

Đorđević je podsjetio da Amerika ponavlja stare greške na Balkanu, koje su skupo koštale i region i SAD.

"Ne samo da je ovakav jednostrani pristup i ranije doprinosio destabilizaciji regiona, već se obijao o glavu i samoj Americi. Podsetiću da su dvojica otmičara aviona koji su napali Njujork 11. septembra imala državljanstvo BiH i živjeli pod zaštitom Sarajeva, kao i Osama bin Laden", ističe on.

Lider Pokreta "Oslobođenje" je dodao da nije slučajno to što se sankcije uvode uoči obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske.

"To je kristalno jasna poruka šta ova administracija SAD misli o srpskom entitetu", dodao je Đorđević.

On je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Anu Brnabić da pod hitno stanu u zaštitu Republike Srpske, te ohrabrio Republiku Srpsku i srpski narod preko Drine da ne odustanu od odbrane svojih legitimnih interesa.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD uvela je juče sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, te koruptivnih aktivnosti.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок