Anđelko Kozomara

Vašington kontroliše ilegalnu proizvodnju oružja u FBiH

  • 11.04.2019. 11:07

Politički analitičar Anđelko Kozomara izjavio je da ilegalnu proizvodnju oružja u BiH kontrolišu SAD zbog čega je nemoguće staviti namjensku industriju pod kontrolu vlasti BiH.

Kozomara je naglasio da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, najveći dio namjenske industrije u BiH ostao na teritoriji Federacije BiH, a da su godinama razni međunarodni šverceri i trgovci oružjem na Bliskom istoku i drugdje ilegalno uzimali zaostalo oružje koje je trebalo biti uništeno i prodavali ga unesrećenim narodima. 

"Vremenom je otkriveno da te količine naoružanja i municije nisu uništene kako je to bilo predviđeno i kako je to zapisnički konstatovano. Kontrolu nad uništavanjem, ili bolje rečeno `uništavanjem` oružja zaostalog iz rata vršili su Amerikanci kao što sada vrše kontrolu i nad namjenskom industrijom u BiH", rekao je Kozomara za "Sputnjik". 

On je istakao da je očigledno srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlaskom u Sarajevo dobio nešto više informacija o tome i saznao da se u fabrikama ilegalno proizvodi naoružanje, što je iznio pred javnost. 

"Oni su tu našli varijantu da ilegalno proizvode određene količine. Ne vjerujem da je to za domaću upotrebu u BiH, nego će da izvoze na ratna područja širom svijeta, ili aktuelna ili buduća, koja Amerikanci u budućnosti projektuju", rekao je Kozomara. 

Kozomara je naglasio da je novi rat u BiH gotovo nemoguć jer EUFOR, koji ima mandat UN, kontroliše sve vojne i policijske pokrete, tako da je bez saglasnosti EUFOR-a nemoguće izvesti bilo koju vojnu operaciju. 

"Bez američke saglasnosti namjenska industrija BiH nikada neće biti stavljena pod kontrolu državnih organa. Da bi zadovoljili Dodika i Srbe, oni će otkriti da je negdje proizvedeno nešto viška pušaka ili nekoliko hiljada metaka, da to nije u saglasnosti sa dozvolama koje imaju i neki direktor će biti poslat u penziju, a sve ostalo, minobacači ili topovi, ostaće kako je i bilo", rekao je Kozomara. 

On je naglasio da je dokaz da se nešto čudno događa sa BiH namjenskom industrijom, i primjer nedavno završenog sudskog spora između hrvatske agencije za promet vojne opreme i naoružanja "Skaut" protiv Ministarstva odbrane BiH, vrijedan 20 miliona KM. 

"Skaut" je dobio spor jer naoružanje koje je preuzeo od namjenske industrije u BiH nije bilo ono koje je naručio. 

Vojnoindustrijski kompleks u BiH već nekoliko godina bilježi stalni rast. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, namjenska industrija BiH prošle godine izvezla je oružje u vrijednosti od 205 miliona KM, što je 5,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

Na spisku zemalja u koje se oružje iz BiH izvozi u prekomilionskim vrijednostima nalaze se Saudijska Arabija, Turska, Egipat, Avganistan, SAD, Bugarska, Srbija, NJemačka, Rumunija, Maroko, Moldavija, Švajcarska, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Namibija, a municija obuhvata 94 odsto izvoza. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da postoje sumnje da fabrike namjenske industrije smještene na teritoriji FBiH nekontrolisano proizvode oružje i municiju i naglasio da je neprihvatljivo da se to dešava mimo odluke vlasti i potrebe vojske. 

On je upozorio da je upravo namjera bošnjačke strane da, uz podršku, kako je rekao, "podobnih Srba" u starom sazivu Savjeta ministara BiH namjenska industrija nastavi da proizvodi oružje bez kontrole vlasti.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.