Valentin Incko najavio treću fazu Dejtona

  • 14.02.2021. 19:12

Valentin Incko ne silazi sa medijskih naslovnica u BiH. Nikada nije imao više ideja i inspiracije kako da kazni Republiku Srpsku, a dok pakuje kofere nada se da će odnose u BiH posložiti Amerika. 

Visoki predstavnik najavljuje treću fazu Dejtona i okretanje nove stranice u BiH  uz pomoć Amerike.

"Uvjeren sam da će predsjednik Džo Bajden, u saradnji sa ostalim članovima Upravnog odbora  Savjeta za implementaciju mira, donijeti novu dinamiku i svježu perspektivu, koja će pomoći da se okrene nova stranica, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji" izjavio je Incko.

Veće uplitanje nove američke politike,  očekuju u Republici Srpskoj. Već po navici, cilj je veća centralizacije BiH, na šta u Srpskoj nikada neće pristati. 

"Nama je veoma jasno da će ta nova američka adminisracija i Evropska unija će sinhronizovano djelovati ovdje i da će nastaviti da se kreću prema istom cilju u Bosni i Hercegovini, a to je da grade unitarnu i centralizovanu zemlju sa izgovoro, da se to radi sa evropskim integracijama. Naš odgovor mora da bude veoma jasan u tom pogledu. Mi ne prihvatamo takve politike i takve ciljeve", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Za Incka već odavno imaju jasnu poruku - da što prije ode kući. Novi Visoki predstavnik koji se sprema na put za BiH, samo je dokaz da BiH nije sazrela kao država.

"Što se tiče najave nekih drugih da bi trebali doći, sve dok u BiH imamo visoke predstavnike bez obzira kako se oni zvali i odakle dolazili, mi nemamo državu BiH. Mi smo pod protektoratom međunarodne zajednice i svagdje u svijetu i ko je god pročito ijednu knjigu iz demokratije zna da gdje imate visoke predstavnike nemate državu", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Incko je još jednom poručio da Narodna skupština Republike Srpske ima rok od tri mjeseca da povuče povelje dodijeljene osuđenima za rane zločine. Ako tako ne bude, ne isključuje sankcije, ali i nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.