Vakcine putem Kovaksa neće stići u martu

21:55, 23.02.2021.
Izvor: Srna
BiH ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma Kovaks jer za to još nije ispunila uslove, navedeno je u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara od Kancelarije Kovaks mehanizma.

U pismu se navodi da je 29. januara javljeno BiH da će dobiti 23.400 doza vakcina proizvođača Fajzer pod uslovom da ispune niz navedenih uslova, a oni, kako ističu iz Kovaksa, nisu ispunjeni.

To se prvenstveno odnosi na zahtjeve "ultra hladnog lanca" za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

"Nakon nekoliko obavljenih razgovora sa kompanijom Fajzer u posljednje tri sedmice sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza biti odgođena sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi Fajzera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu", navedeno je u pismu.

Za ubrzanje rješenja problema, Kovaks nudi BiH organizaciju razgovora s predstavnicima Fajzera, prenosi portal Kliks.

Fajzer od BiH traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili finansijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati.

S druge strane, iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopštili drugim nivoima da su ispunjene sve obaveze koje su do njih.