Sprovedena interna istraga

Utvrđeno da pojedini artikli korišteni u ishrani vojske sadrže svinjske proteine

  • 21.11.2018. 12:14

Ministarstvo odbrane BiH zabranilo je upotrebu artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH za koje je utvrđeno da sadrže svinjske proteine, do okončanja svih laboratorijskih analiza.

Ministarstvo odbrane BiH sprovelo je internu istragu s ciljem utvrđivanja činjenica u vezi sa navodima o nepravilnostima u oblasti nabavke, pripreme i distribucije prehrambenih artikala u toku ove godine. 

Utvrđeno je da su dva dobavljača sa kojima je ovo ministarstvo sklopilo ugovore o snabdijevanju konzervisanih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, isporučili dio artikala ishrane u kojima je, na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, osim deklarisanih sastojaka, utvrđeno i postojanje svinjskog proteina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Imajući u vidu da je ta isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, artikli su distribuisani pripadnicima Oružanih snaga BiH, uključujući i pripadnike Oružanih snaga BiH muslimanske vjeroispovijesti, čime su prekršene odredbe Pravilnika o ishrani u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH, navodi se u saopštenju. 

I saopštenju se dodaje da su nadležni u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH odmah po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz ovih nabavki. 

U Ministarstvu odbrane najavili su da će sprovesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika ovog ministarstva i Oružanih snaga BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima.