Dom naroda 

Usvojene izmjene i dopune zakona o krivičnom postupku 

  • 11.09.2018. 14:16

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je danas usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku kojim se sprovodi odluka Ustavnog suda BiH.

U ove izmjene, čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, ugrađeni su amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda. 

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji. 

Kada je riječ o imunitetu svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela. 

Današnjim usvajanjem u Domu naroda usaglašenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku nije okončana procedura njegovog donošenja, jer je potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom. 

Delegati su usvojili zaključak kojim Dom naroda Predstavničkom domu predlaže da ovaj zakon usvoji po hitnom postupku. 

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom. 

Na izmjenama ovog zakona insistirala je i međunarodna zajednica, koja je tražila da on bude usklađen sa evropskim standardima. 

Dom naroda nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH koji je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. 

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju dva sporazuma o zajmu, okončana je današnja sjednica Doma naroda. 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм