Savjet ministara

Usvojena odluka o rasporedu sredstava MMF-a

  • 02.06.2020. 19:05

Savjet ministara konačno je postigao dogovor o raspodjeli novca MMF-a. Iz trećeg puta sredstva su odblokirana i biće proslijeđena.

Riječ je o 330 miliona evra namijenjenim za borbu protiv pandemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica. 61,5 odsto ide u Federaciju, 37,5 Republici Srpskoj dok je 1% novca za Brčko Distrikt. 

Minisatr finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda kaže da je zadovoljan što se na ovo pitanje stavila tačka jer je zbog raznih manipulacija novac bespotrebno više od mjesec dana stajao na računu Centralne banke BiH.

"Budući da ova tematika, rekao bih zagađuje javni prostor BiH, ukoliko ste realni vidjećete da je toliko manipulacija bilo, da sam sretan i zadovoljan da je ova odluka danas jednoglasno usvojena", rekao je Vjekoslav Bevanda, minisatr finansija i trezora u Savjetu ministara.

Odluka o rasporedu sredsrava MMF-a je dobra vijest kaže i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Sva sredstva MMF-a iće za troškove koji su nastali zbog pandemije virusa korona.

"Sva sredstva MMF-a idu u kompenzacioni Fond, i odatle će se podmirivati svi troškovi koje smo imali vezani za pandemiju, u ono što smo uložili u medicinski sektor i treći fond je za lokalne zajednice gdje želimo da pomognemo lokalni zajednicama, budžetima lokalnih zajednica kako bi oni mogli da saniraju određenu štetu", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

"Donošenje odluke o raspodjeli dodijeljenih finansijskih sredstava na nivou Savjeta ministara pomoći će oporavak društva od novonastalih socio-ekonomskih izazova te obezbijediti stabilnost za BiH", ističe se u saopštenju iz HDZ-a. 

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a zajedno sa premijerima Republike Srpske i drugog entiteta, predsjedavajućim Savjeta ministara i ministra finansija i trezora u Savjetu ministara nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona evra kredita za borbu protiv krize izazvane korona virusom. I to početkom aprila.