Nakon prijetnji štrajkom

Usvojena odluka o privremenom finansiranju BH institucija

  • 23.07.2019. 19:10

Taman kada su na naplatu došli računi i isplate plata i prijetnje štrajkom, ministri u tehničkom mandatu po treći put usvojili su odluku o privremenom finasiranju BH institucija. Ministar finasija i trezora HDZ-ov Vjekoslav Bevanda danas je, nenajavljeno izašao pred novinare, kako bi, kako kaže, rasvijetlio brojne spinove koji su se u prethodnim danima mogli čuti na njegov račun. 

Otkriva da je  Ministarstvo finasija sekretarijatu odluku o privremenom finasiranju poslalo 6. juna i odbacuje svaku optužbu da je na bilo koj način on, ili HDZ-ovi ministri, blokirao rad Savjeta ministra.

“Ja to smatram spinov, neznanjem, nekom lošom namjerom, da ja ne želim da potpšišem odluku o privremenom finasiranju, odluke Savjeta ministara potpisuje jedino ovlaštena osoba, predsjedavajući, znači ja nemam i da sve hoću, ne mogu potpisati, i ona se mora objaviti u službenom glasniku i moram reći da se nikada nisam bavio blokadom“, Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH u tehničkom mandatu.

“Upravu je naravno gospodin Bevanda 6.6. došao taj materijal u generalni sekretarijat, podsjećam vas da smo do tad usvojili dvije odluke o privremenom finasiranju na vrijeme“, kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH u tehničkom mandatu", kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

SDS-ovi ministri koji sjede u tehničkom mandatu danas kažu da se ne bi vraćali na ranije optužbe na račun HDZ-ovih ministara. Dragan Mektić iznenada je otkazao unaprijed najavljenu pres konferenciju, pa je  sam pred kamerama priznao da, ipak, nema šta reći.  
 
“Ono što sam rekao da ću do utorka šutjeti, nemam šta reći, pozdravljam, pozdravljam usvajanje odluke“, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu.

I dugo očekivana odluka Savjeta ministara o otvaranju zatvora, danas je došla na dnevni red. Od 1. avgusta BH zatvor u Istočnoj Ilidži biće stavljen u funkciju, ali samo sa vršiocem dužnosti.

“Ja ću po zakonu imenovati v.d. Koji će pripremiti podzakonske akte za funkcionisanje zatvora, a on će na Savjetu ministara, tako smo I donijeli zaključak do 15.9. pripremiti sistematizaciju radnih mjesta u zatvoru i poslati na Savjet ministara kako bi Savjet usvojilo“, kaže Josip Grubeša, ministar Pravde BiH u tehničkom mandatu.

Poslije usvojene sistematizacije, biće potrebno i do pola godine za raspisivanje konkursa i prijem zaposlenih. Tako da se preseljenje prvih zatvorenika može očekivati tek polovinom sljedeće godine.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм