Preporuke Evropske komisije

Usvojena inicijativa za donošenje novog zakona o VSTS-u

  • 29.06.2018. 16:54

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH danas je usvojio inicijativu za donošenje novog Zakona o VSTS-u, čime su u rekordnom vremenu ispunili obaveze iz Akcionog plana za implementaciju "pir rivju" preporuka Evropske komisije.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je novinarima da je riječ o cjelovitom dokumentu koji sadrži veliki broj odredbi koje na potpuno drugačiji način uređuje mnoge stvari. 

"Taj zakon je sveobuhvatan, neke njegove odredbe su obuhvaćene preporukama. Onaj dio inicijative za novi zakon koji nije obuhvaćen preporukama, a zbog rizika o kojim sam i ranije govorio da postoje, prije svega nepostojanja ustavnih garancija za zaštitu nezavisnosti pravosuđa, i dalje ističemo rezerve u pogledu tog dijela zakona. Ovdje mislim na sastav Savjeta i način izbora, ali smo i to ponudili kao rješenje u ovoj inicijativi", rekao je Tegeltija. 

On je dodao da VSTS nikada nije imao dilemu da li treba povećati broj svojih članova, dodavši da su svi njegovi članovi imali jedinstven stav da svi nivoi sudova moraju biti predstavljeni u Savjetu. 

Tegeltija je naveo da je problem bio da li uopšte dirati taj dio zakona bez odgovarajućih garancija nezavisnosti, jer VSTS kao institucija nije prepoznat u Ustavu BiH. 

Prema njegovim riječima, ustavna garancija bi značila da minimalno dvije trećine članova Savjeta mora biti iz redova sudija i tužilaca, što bi bila ustavna garancija nezavisnosti. 

Zbog nepostojanja takve odredbe u Ustavu, Tegeltija kaže da je moguća varijanta da se u parlamentarnoj proceduri amandmanskim djelovanjem izmijeni struktura članova Savjeta na štetu sudija i tužilaca, a u korist predstavnika političke vlasti. 

"Zato smo i iskazali rezervu da je opasno dirati u taj dio zakona", objasnio je Tegeltija. 

On je izrazio uvjerenje da će inicijativa za donošenje novog Zakona o VSTS-u biti značajan doprinos približavanju BiH Evropskoj uniji u dijelu koji se odnosi na vladavinu prava. 

Tegeltija je podsjetio da u prethodnom prijedlogu koji su dostavili Evropskoj komisiji nije bilo mnogo manjkavosti, te da se mali broj komentara iz Brisela odnosio na neke nedorečenosti koje su u Savjetu razjasnili na sjednici održanoj u protekla dva dana. 

"Neke odredbe smo učinili jasnijim i boljim. Iz Evropske komisije su nam, u stvari, potvrdili da oni u opštem dijelu zakona nisu davali preporuke i na neki način su prihvatili naše rezerve kao ozbiljan rizik", rekao je Tegeltija. 

Prema njegovim riječima, iz Evropske komisije su pozvali da se u svakom budućem zakonu o VSTS-u BiH poštuju stavovi Venecijanske komisije koje se odnose na ustavne garancije zaštite nezavisnosti pravosuđa u cjelini, a prije svega VSTS-a, od čije nezavisnosti i zavisi nezavisnost pravosuđa u BiH. 

Ova inicijativa biće predstavljena u ponedjeljak, 2. jula, na sjednici strukturalnog dijaloga u Sarajevu.