Predstavnički dom

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku

  • 17.09.2018. 13:11

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čime je sprovedena odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa ovim zakonom.

Dom naroda prošle sedmice usvojio je navedene zakonske izmjene i dopune, u kojima su sadržani amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda. 

Ovim amandmanima sprovedena je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji. 

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da ni istraga ni postupak ne mogu trajati beskonačno nego su određeni rokovi u kojima treba da budu preduzete određene radnje. 

Ukoliko se u tim rokovima ne podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti, ali obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti. 

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon. 

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom. 

Na izmjenama ovog zakona insistirala je i međunarodna zajednica, koja je tražila da on bude usklađen sa evropskim standardima. 

Delegacija EU u BiH, zajedno sa šefovima misija zemalja članica u BiH, ranije je upozorila da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Domu naroda parlamenta BiH izuzetno važno za dalji napredak zemlje na putu ka EU. 

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH, te Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u opštini Stari Grad, Sarajevo. 

Ovim je završena današnja hitna sjednica Predstavničkog doma. 
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.