Savjet ministara BiH

Usvojen tekst odgovora na Hanovo pismo

  • 29.05.2019. 16:31

Savjet ministara u tehničkom mandatu u odgovoru na pismo komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana naglasio je da BiH ostaje opredijeljena za dalje aktivno učešće u regionalnim procesima, prvenstveno berlinskom procesu, odnosno Agendi za povezivanje u sektorima transporta i energetike.

Savjet ministara usvojio je danas tekst odgovora na pismo komesara Hana o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja, u kome se ističe i da BiH ostaje opredijeljena ka ekonomskom povezivanju u okviru regionalnog ekonomskog područja. 

U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u sprovođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora, uključujući i finaliziranje bilateralnih ugovora s ciljem pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, investicija, mobilnosti radne snage i digitalizacije, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu. 

Predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću data je saglasnost da tekst odgovora uputi Hanu, napominje se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da je naloženo svim nadležnim institucijama BiH da redovno izvještavaju Ministarstvo inostranih poslova o napretku u sprovođenju reformskih mjera uvezivanja. 

Savjet ministara imenovao je Koordinaciono tijelo za praćenje procesa svih priprema BiH za učešće na narednom samitu Berlinskog procesa zapadnog Balkana koji će biti održan u julu 2019. godine u poljskom Poznanju. 

Cilj je da se obezbijede pravovremene, koordinisane i efikasne pripreme učešća delegacije BiH na samitu, dodaje se u saopštenju. 

Savjet ministara u tehničkom mandatu upoznat je o realizaciji zaključka Predsjedništva BiH i svog zaključka u vezi sa migrantskom situacijom.